Moldova beslaglægger illegal helikopterfabrik

Foto: Moldova Politi

Af Michael Christian Andersen

Moldova: Den moldoviske anklagemyndighed for bekæmpelse af organiseret kriminalitet IGP, har i samarbejde med en specialenhed under indenrigsministeriet i sidste uge beslaglagt en illegal og skjult helikopterfabrik i nærheden af den mindre by Criuleni, beliggende ved den moldoviske side af floden Dnjestr ca. 40 km nordøst for hovedstaden Chisinau. 

”Over de sidste par måneder har politiet fulgt denne velorganiserede kriminelle gruppe, som havde specialiseret sig i en illegal produktion af helikoptere” Meddelte det moldoviske indenrigsministerium i en pressemeddelelse.  

I tirsdags blev den interimistiske fabrik bestormet af moldovisk politi, som fandt over 10 helikoptere, i varierende stadier af færdiggørelse.  Ifølge det moldoviske indenrigsministerium, er der tale om en model, som baserer sig på en moderniseret udgave af den sovjetiske Ka-26 helikopter. Ka 26 var en let civil helikopter med dobbelt rotor, som blev produceret af Kamov fabrikken ved Moskva fra 1968 til 1985. Typen benyttes fortsat som civil helikopter, flere steder i det tidligere Sovjet, samt Rumænien og Ungarn.

Foto: Moldova Politi

Ifølge pressemeddelelsen havde det været virksomhedens intention at eksportere de illegalt producerede helikoptere, til kunder som befandt sig indenfor det tidligere Sovjet.  

Helikopterne blev produceret på en interimistisk fabrik som ikke besad de nødvendige tilladelser og certificeringer med hensyn til produktion af luftfartsmateriel. 

Den moldoviske avis Kosmosolskaja Pravda v Moldove, spekulerer i hvem aftagerne mon kunne være. Hvis de blev eksporteret til eksempelvis Ukraine eller Rusland, ville helikopterne være ulovlige og dermed vanskelige at anvende, imens der eksempelvis ikke eksisterer nogen regler på området eksempelvis i et lande som Zimbabwe. 

Størstedelen af de mistænkte, både bagmændene og dem som var beskæftiget med selve produktionen, var statsborgere i den ikke internationalt anerkendte russiske udbryderepublik Transnistrien på den anden side af floden Dnjestr. 

Udbryderepublikken Transnistrien er berygtet for sin ”kriminelle maskinindustri”, der eksisterer ifølge bl.a. Interpol og CIA en ulovlig eksport af maskiner og våben til kriminelle grupper, eller områder rundt omkring i verdenen, som er underlagt diverse sanktioner. Det er uvist, hvorfor denne gruppe havde valgt at henlægge produktionen af helikopterne på den moldovisk kontrollerede side af Dnjestr. 

Ifølge indenrigsministeriet er der rejst sigtelser imod to eller flere personer, for intentioner om ulovligt at smugle helikopterne ud af landet. Hvis de sigtede bliver fundet skyldige, kan det give fængselsstraf på mellem 3 og 10 år.

Share This