Møde mellem Macron og Putin?

Putin og Macron Foto: Kreml

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Rusland/Frankrig: Skal vi tro de internationale medier planlægger Frankrigs præsident Emmanuel Macron et møde med Vladimir Putin i Paris hurtigst muligt. Det sker i kølvandet på det netop overståede møde med Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj. Målet er at bære Minsk aftalerne igennem og holde fast i konklusionerne fra topmødet i Paris i december 2019. Kort sagt undgå at fredsprocessen bryder helt sammen, og vi står i samme situation som i Georgien i 2008.

Dmitri Trenin, chef for Carnegie tænketanken i Moskva, fastslår meget rigtigt, at optrapningen af konflikten i højeste grad skal ses i sammenhæng med den indenrigspolitiske situation i Ukraine selv. Frustrationerne vokser, landets økonomi er stadig under 2014 niveauet, Zelensky er under dobbelt pres, fra pro-russere i Donbas og fra nationalister i det vestlige Ukraine.

Pro-russiske TV stationer og aviser er lukket, pro-russiske politikere og oligarker retsforfulgt. NATO og EU medlemskab har lange udsigter. Minsk processen betragtes af mange i Ukraine som forræderi. Flere ukrainske soldater og tunge våben er rykket tæt på frontlinjen. Det nationale sikkerheds-og forsvarsråd er opgraderet.

Set fra Rusland er de politiske ledere i Kijev uerfarne og uansvarlige, de er som “børn der leger med tændstikker”. USA og Europa står over for særdeles svære dilemmaer, er ramt af “Saakashvili syndromet”, krigen i 2008 hvor Saakashvili handlede egenhændigt spøger.

Derfor følges udviklingen i Ukraine meget tæt. En regulær krig kan Ukraine ikke vinde, men verden kan bringes tæt på det, der måske kan ende med en øst-vest storkrig, udkæmpet med brug af atomvåben.

Share This