Miroslav Skoro og hans nye parti, en forandring af Kroatiens partisystem

Den kroatiske hovedstad Zagreb Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Kroatien: Traditionelt har højrepartiet HZD (Kroatiens Demokratiske Union) og SDP (Socialdemokratiet) domineret kroatisk politik og sat sig på regeringstaburetterne. Men denne ”duopol” blev alvorligt udfordret ved parlamentsvalget sidste år, hvor Miroslav Skoro’s parti ”Fædrelandet” i koalition med andre højrepartier kom i parlamentet støttet af 10.89 pct. af vælgerne og 16 pladser i parlamentet. Skoro og hans parti ”Hjemlandet” vil bryde duopolet HZD-SDS, ganske som Holownia og hans parti ”Polen 2050” vil bryde duopolet Borgerplatformen-Lov og Retfærdighedspartiet i Polen.  

Valgdeltagelsen var på kun 44.44 pct., et godt udtryk for den udbredte mistillid til partierne og parlamentet i den kroatiske befolkning. Forud for parlamentsvalget havde Skoro brudt med HZD og stillet op som uafhængig kandidat ved præsidentvalget, hvor han kom på tredjepladsen med en pæn stemmeandel, 24.45 pct. Vinder ved valget var Zoran Milanovic.

Miroslav Skoro foto: Mateo K 01

Det gode valgresultat gav ham blod på tanden. Skoro oprettede sit eget nye højreparti ”Fædrelandet”. Skoro og hans parti er et nyt eksempel på de ”alternative” partier, som skyder op i rigtig mange lande i Europa. Holownia’s parti ”Polen 2050” og Piratpartiet i Tjekkiet er to af rigtig mange eksempler. De nye partier er ikke nødvendigvis populistiske, men ønsker at fremstå som alternativer til de bestående ”nedslidte” partier. Kampen mod korruption og politisk nepotisme og klientelisme er næsten altid højt på dagsordenen.

Miroslav Skoro selv er i forvejen kendt som fra TV showmand og musiker, ikke mindst pga. hans brugen af musikinstrumentet ”tamburica”. Denne type politikere er allerede kendt. To eksempler er USA’s Ronald Reagan og Ukraines nuværende præsident Volodymyr Zelensky. Og det er lykkedes et godt stykke i begge tilfældene. I et interview til det polske ugeskrift ”Sieci” (8.2021) fastslår Skoro, at hans parti hverken hører til højrefløjen eller venstrefløjen. De to gamle store partier er i samme familie, begge er korrumperede og begge med rødder i det kommunistiske system.

Skoro vil kæmpe for Kroatiens nationale suverænitet, er imod globalisering og diktater fra Bruxelles, ganske som Jaroslaw Kaczynski i Polen.. Bruxelles skal ikke være et magtcenter, sådan som Beograd var det i sin tid under Jugoslavien. EU er svækket globalt og har ikke engang været i stand til at skaffe tilstrækkeligt med vacciner til at bekæmpe COVID-19. Flere lande, også i EU, søger derfor hjælp fra Kina og Rusland.

I interviewet i ”Sieci” roser Miroslav Skoro Visegrad-samarbejdet, ikke mindst Tjekkiets, Polens, Slovakiets og Ungarns modstand her mod ukontrolleret immigration. I abortspørgsmålet er han forsigtig. Retten til abort er stadfæstet af forfatningsdomstolen og lader sig derfor ikke ændre. Men hans parti vil hjælpe kvinder væk fra ønsket om abort. Som sagt, de alternative partier udgør en ny helt særlig ”familie” af politiske partier i Europa. Nogle er regeringsduelige, andre i højere grad yderpartier og næsten altid i opposition.

Share This