Mindre EU-lande fremlægger modforslag til Merkels og Macrons corona-redningsplan

EU Foto: Wikimedia

„De sparsommelige fire“ kræver kreditter i stedet for tilskud

Af Michael Skovgaard

EU: Fire små EU-lande præsenterer et alternativt forslag til Merkels og Macrons fælles EU-hjælpepakke på 500 milliarder euro, som især ser ud til at komme Spanien og Italien til gode.

Ifølge DPA har Østrig, Danmark, Sverige og Holland fremlagt en plan, som går ud på at afvise en yderligere fælles EU-gældsætning og en forhøjelse af EU-budgettet. I stedet vil man tilbyde hårdt ramte lande lån, som skal tilbagebetales inden for to år.

Især Østrigs kansler Sebastian Kurz (ÖVP) har været fremme med kritik af den fransk-tyske plan. Han kræver en tidsramme for afvikling af lånene, „så man ikke bare lister en fælles gældsunion ind ad bagdøren i EU.“

Også den hollandske regeringschef Mark Rutte har fremført kritik. Han har længe været fortaler for, at nødvendige reformer bør gennemføres i Italien og Spanien, som allerede var plaget af stor gæld og budgetunderskud før corona-krisen. Spørgsmålet er, om hjælpepakken reelt vil bidrage til en genopbygning, eller om den i stedet vil blive brugt til at lukke huller i en i forvejen skrantende økonomi.

Macrons og Merkels genopbygningsplan går ud på, at EU-kommissionen skal optage lån i størrelsesordenen 500 milliarder euro på kapitalmarkederne, hvorefter pengene fordeles som tilskud til de enkelte lande samt hårdt ramte brancher.

Planen kræver dog godkendelse af samtlige 27 EU-lande, hvis den skal vedtages. Ud over „de sparsommelige fire“, forholder V4-landene sig også kritisk.

Share This