Mediekrigen mellem Rusland og Polen, indrejseforbud for russiske journalister

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: Polen har udstedt et 5- årigt indrejseforbud for den russiske journalist Jevgenij Reshetnev, angiveligt fordi Reshetnev udførte spionage i Polen, samt var med til at udbrede misinformation.

”Manden som præsenterede sig som reporter for det russiske tv deltog i aktiviteter som er uforenelige med et arbejde som journalist, siger leder ef den polske national sikkerhedsafdeling, Stanislaw Zaryn.

De polske myndigheders beslutning om at forbyde den russiske journalist indrejse er endnu et eksempel på den medie- og propagandakrig, der efterhånden i flere år har raset mellem Rusland og Vesten. Som omtalt tidligere i ”mreast” har også Letland og Ukraine optrappet ”krigen” mod pro-russiske medier og indrejse for ”russisk-venlige” journalister, nogle gange journalister fra vestlige lande. Som i Polen sker det med henvisning til den nationale sikkerhed.

Forbudet mod Reshetnevs indrejse betragtes i Rusland som udtryk for den russofobi og den dobbeltmoral, der ifølge russerne hersker i Vesten og som betragtes i modstrid med EU’s Schengen-regler (ITAR-TASS 16.3.2021). Det russiske udenrigsministerium gør opmærksom på, at de polske myndigheder også har forlænget indrejseforbuddet for en anden russisk journalist, Leonid Sviridov. Det forbud har eksisteret siden 2014. Det polske kontor for udlændinge har desuden, efter krav fra den militære efter-retningstjeneste sat den russiske journalist, VGTRK rapporter Jevgeny Reshetnev på listen over uønskede personer. Polens indrejseforbud gælder for 5 år og forbudet mod indrejse i Schengen området i 3 år.

Mediekrigen mellem Rusland og Vesten har helt naturligt vakt dyb bekymring i internationale journalistsammenslutninger og i rapporter og udmeldinger fra fx Journalister Uden Grænser. Næste offer kan meget vel gå hen at blive nedlukning af Radio Free Europe’s afdeling i Moskva. 

Share This