Medie: Gauck går – og efterlader Merkel med et problem

Joachim Gauck, Tysklands præsident. Foto: ACBahn / Wikimedia Commons

Joachim Gauck, Tysklands præsident. Foto: ACBahn / Wikimedia Commons

Af Uffe Gardel

UffeHvis det passer, er det noget møg for Merkel: Tysklands populære præsident, Joachim Gauck, vil ikke tage en præsidentperiode mere.

Det skriver avisen Bild, der plejer at have rigtig gode kilder i det tyske magtapparat. Avisens troværdighed er en hel del bedre end sit rygte, og de “pænere” tyske medier har allerede citeret historien, med Bild som kilde. Gauck ventes tirsdag at fortælle, hvad han vil.

Gauck var oprindeligt østtysk præst med forbindelser til borgerretsbevægelsen, og han blev landskendt som leder af den myndighed, der forvaltede de gamle Stasi-arkiver; Gauck-myndigheden blev den ligefrem kaldt i daglig tale. Siden, i 2010, blev han lanceret som SPDs og De Grønnes præsidentkandidat. Præsident blev han dog først i 2012 efter kalamiteten med da den daværende præsident, Christian Wulff, som blev tvunget til at træde tilbage på grund af korruptionsanklager – som han i øvrigt senere blev frifundet for.

Siden da har Gauck været en enormt populær og respekteret indehaver af præsidentembedet, som er stort set uden politisk magt, men med stor symbolsk betydning. Hvis Gauck ikke genopstiller i februar 2017, når hans femårige valgperiode udløber, vil regeringskoalitionen skulle i gang med en ubehagelig øvelse: Enten skal den finde og enes om en kandidat, selv om både CDU/CSU og SPD har mest lyst til at komme ud af deres “store koalition”. Eller også skal regeringspartierne støtte hver sin kandidat, hvilket ikke vil gøre samarbejdet i regeringen lettere. Man kan sige, at Gaucks afgang vil fremskynde valgkampen forud for næste forbundsdagsvalg i efteråret 2017.

Noget rod bliver det under alle omstændigheder, og det mest sandsynlige lige nu anses blandt de tyske kommentatorer, at CDU/CSU stiller med sin egen kandidat; finansminister Wolfgang Schäuble og formanden for Forbundsdagen, Norbert Lammert, regnes som de bedste bud.

Formentlig er det rent private grunde, som får Gauck til at holde nu, for han har ikke haft nogen alvorlige konflikter med poltikerne. Gauck er født i 1940, så han vil være fyldt 82, når den næste valgperiode udløber. Hvis han skal have nogle gode pensionistår, så er det nu han skal have dem.

Share This