Måske en budgetaftale med Polen og Ungarn er på plads

Illustrationsfoto: Mtaylor848

Polen/Ungarn: Polske medier bekræfter i dag torsdag, at en aftale mellem EU og Polen og Ungarn om det kommende EU måske er faldet på plads. Det er sket efter forhandlinger mellem EU formandskabslandet Tyskland og Polen og Ungarn.

Formuleringerne om “rule of law” bliver fastholdt, men sanktioner vil kunne indføres i henhold til EUs “finansielle interesser” (par. 325) og artikel 4 i EU traktaten om medlemsstaternes kompetencer. EU domstolen skal tage stilling til, om “rule of law” mekanismen er lovlig i henhold til traktaten. Det kan tage et par år.

“Rule of law” mekanismen skal gælde fremadrettet og være ikke-diskriminerende. Spørgsmålet er om EU parlamentet og andre EU landes regeringer vil godkende denne mere “bløde” version. Både i EU parlamentet og blandt de andre EU lande, fx Holland, finder vi “hardliners”. Ungarn og Polen vil starte en diplomatisk offensiv for at få aftalen med Tyskland godkendt. søren.riishøj

OPDATERET:

Den nye aftale skal angiveligt kun gælde for retsstaten og penge fra EU fonde, men ikke for migration, familieforhold og andre emner. Mekanismen skal ikke benyttes vilkårligt og vil først være effektiv efter 2022, hvor EU-Domstolens dom fremlægges – Ungarn og Polen planlægger at sagsøge retsstatsbetingelsen.

Fidesz-politikere omtaler torsdagen som D-Dag og tolker den sandsynlige aftale som Orban ‘ s storsejr. Situationen er anderledes i den polske regerende koalition. Mens tilhænger af kompromiset Jarosław Gowin (næstformand i aftalen) præsenterer sagen som en rationel løsning, taler justitsminister Zbigniew Ziobro og hans kolleger om et tab og mistet polsk suverænitet.

Ifølge RMF FM-radio holder Ziobro fast ved det polsk-ungarske veto af EU-budgettet og forlanger, at premierminister Mateusz Morawiecki går af. I den sammenhæng skriver tidsskriftet Gazeta Prawna om trio-koalitionens usikre fremtid og om Ziobros mulige afgang. ota

Share This