Malin, tjekkisk landsby med en grusom historie

Et monument i Novy Malin for myrdede tjekker fra landsbyen Cesky Malin i Volhynien

Tjekkiet/Ukraine: I området i det nordøstlige Tjekkiet, i nærheden af byen Sumperk ligger landsbyen Novy Malin. Umiddelbart en landsby, som alle andre tjekkiske landsbyer, men dykker man ned i Novy Malins historie, opdager man, at landsbyen har en grusom historie bag sig.

Novy Malin lå i det såkaldte Sudeterland, områder i Tjekkiet, som før anden verdenskrig hovedsageligt havde en tysk befolkning. Landsbyen hed på daværende tidspunkt Frankstadt. Efter anden verdenskrig blev den tyske befolkning i Tjekkiet deporteret til Tyskland, og Frankstadt fik kort tid efter, i 1947, et nyt navn: Novy Malin (Ny Malin).

Navneændringen var til minde om den tjekkiske landsby Cesky Malin, som lå i Volhynien, i det nuværende Ukraine, og som under anden verdenskrig blev jævnet med jorden af tyske soldater. De få mennesker der overlevede tyskernes hærgen flyttede efter krigen til netop Novy Malin. 

De tjekkiske indbyggere i Cesky Malin i Volhynien kom til Volhynien i 1871 hvor de grundlagde landsbyen. De kom på invitation af Zar-Rusland, som lokkede indbyggere fra andre lande med billig jord, i håb om at få dyrket ubenyttet jord. Rusland garanterede tilflytterne en række fordele, som religionsfrihed, retten til undervisning på eget sprog, skattefrihed i 20 år samt ingen værnepligt i Rusland.

Det blev attraktivt for enkelte tjekkiske familier, som flyttede til Volhynien og grundlagde tjekkiske landsbyer i området. 20 tjekkiske familier fra nordlige Tjekkiet tog også afsted og i 1871 grundlagde Cesky Malin (Tjekkisk Malin). Landsbyen blev hurtigt til en velfungerede landsby med egen skole, bibliotek og teater. Indbyggernes glæde varede dog ikke længe.

Efter første verdenskrig, i 1921, blev Volhynien en del af Polen og Cesky Malin blev polsk. Polakkerne fik allerede i 1930`erne afskaffet tjekkiske skoler i landsbyen og andre tjekkiske landsbyer i området og taget jorden fra de tjekkiske tilflyttere. Efter Ribbentrop-Molotov aftalen og i løbet af anden verdenskrig blev Cesky Malin sovjetisk og efter Nazitysklands angreb på Sovjetunionen hørte til Det Tredje Riges besættelsesområde.

Den 13. juli 1943 blev Cesky Malin og den nærliggende landsby Ukrainsk Malin omringet af tyske tropper. Landsbyerne blev beskyldt for samarbejde med Banderas tropper. Efterfølgende blev begge landsbyer brændt ned og alle husdyr stjålet. 104 mænd, 161 kvinder og 105 børn fra Cesky Malin blev myrdet, 68 huse og 223 lader blev brændt ned. Kun ganske få indbyggere overlevede, hovedsageligt fordi de ikke var i landsbyen, da tyskerne kom eller fordi de skulle hjælpe de tyske soldater med at få husdyrene væk fra landsbyen. De få der overlevede flyttede efter krigen til den landsby, som i dag ligner alle andre tjekkiske landsbyer: Novy Malin ved Sumperk. Historien og mindet om de mennesker som mistede livet langt væk fra deres oprindelige fædreland lever dog videre. ota

Share This