Lukasjenko vinder valget i Hviderusland, protestdemonstrationer i flere hviderussiske byer

Hvideruslands præsident Alexander Lukasjenko Foto: Serge Serebro

Hviderusland: Hvideruslands præsident Alexander Lukasjenko fortsætter ifølge en stats exit poll søndag aften på posten som Hvideruslands præsident, skriver det statslige nyhedsbureau Belta.

Lukasjenko har ifølge exit poll søndag fået 79,7 procent af stemmerne mens hans modstander Svjatlana Cichanouska kun fik 6,8 procent af stemmerne. Valgresultet er ifølge oppositionen forfalsket. Oppositionen peger desuden på, at valget ikke blev tilset af uafhængige observatører samt at flere personer med forbindelse til oppositionen blev arresteret inden valget.

Russiske medier meldte søndag, umiddelbart efter at valgstederne lukkede, om demonstrationer flere steder i landet, samt om voldsomme sammenstød mellem demonstranterne og politiet. Ifølge ubekræftede oplysninger er flere af demonstranterne blevet såret.

Ifølge hviderussiske medier var internettet sat ud af funktion i løbet af valgdagen og der var militæret overalt i gaderne i Minsk. Politiet havde afspærret hele hovedpladsen i Minsk, hvor der normalt bliver afholdt demonstrationer.

Lukasjenko har været ved magten i Hviderusland i 26 år og er ofte blevet kaldt for Europas sidste diktator. Lukasjenko selv mener, at han er den eneste garant for stabiliteten i Hviderusland. Oppositionen er ifølge ham under indflydelse af Rusland samt andre lande, hvis eneste formå er at destabilisere Hviderusland. ota

Share This