Lukasjenko underskrev et dekret om, hvad der skal ske efter hans død

Hvideruslands præsident Alexander Lukasjenko Foto: Serge Serebro

Hviderusland: Hvideruslands Aleksander Lukasjenko har underskrevet et dekret om at bevare landets suverænitet og forfatningsmæssige orden for det tilfælde, at præsidenten afgår ved døden, eventuelt pga. et attentat. Det skriver bl.a. det polske dagblad ”Rzeczpospolita” (10.5. 2021).

Lukasjenko selv mener, at USA og hviderussiske oppositionelle har planer om at få ham myrdet. Svitlana Tsikanovskaja, den uformelle leder af oppositionen, mener at påstandene om attentatforsøg på Lukasjenko er det rene opspind.

Dør han, overgår al ifølge dekretet magt til Sikkerhedsrådet, og der indføres undtagelsestilstand eller krigstilstand. Præsidenten, ministerpræsidenten, ledere af parlamentet, chefen for præsidentens administration, fem ministre, formanden for Højesteret, generalanklageren, KGB-chefen, chefen for hærens generalstab og for Nationalbanken er alle medlemmer af Sikkerhedsrådet. Frem for alt gælder det for Lukasjenko om at fastholde stabilitet og undgå oprør nede fra, en ”farvet revolution”. søren.riishøj

Share This