Lukasjenko på charmeoffentiv i Europa

Den hviderussiske præsident Alexander Lukasjenko Foto: Okras

Den hviderussiske præsident Alexander Lukasjenko Foto: Okras

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Hviderusland: For nylig aflagde Hvideruslands leder Aleksander Lukasjenko for første gang besøg i et vesteuropæisk land, i Italien og Vatikanstaten. Formentlig var det første en længere ”charmeoffensiv”.

Under besøget opfordrede han vestlige lande til at investere langt mere i Hviderusland. Hviderusland er hårdt ramt økonomisk og behøver derfor vestlige investeringer. Rusland har færre penge til at understøtte den hviderussiske økonomi pga. sanktioner og faldende oliepriser, og det kan mærkes.

Dzinanis Mieljancou, hviderussisk politolog, mener at besøget i Italien inden længe bliver fulgt op af besøg i Østrig og Ungarn. At Italien er første land, er ikke tilfældigt, siger Mieljancou, for Italien har altid forholdt sig pragmatisk til de postsovjetiske diktaturer” i Øst.

For nogle måneder siden afskaffede EU næsten alle sanktioner mod Hviderusland. Lukasjenko har optrådt som konstruktiv fredsmægler omkring Ukraine, har nægtet at tage del i de russiske modsanktioner mod Vesten, anerkender ikke annekteringen af Krim og ønsker ikke flere russiske militærbaser i landet.

En normalisering af forholdet til EU kan Rusland godt leve med, mener den russiske politolog Andrej Suzdalcev, forudsat at det ikke rammer forholdet til Rusland alvorligt. Flere penge fra EU vil endda mindske de russiske subsidier til Hviderusland.

Lukasjenko har flere gange erklæret, at normaliseringen af forholdet til Vesten ikke er ensbetydende med, at Hviderusland vender sig bort fra Moskva. EU har heller ikke interesse i en ”ukrainsk udvikling” – med politisk og økonomisk kaos i Hviderusland og en ny geopolitisk strid med Rusland.

Share This