Lukasjenko inviteret til Frankrig

Lukasjenko, her under et møde med Ruslands præsident Vladimir Putin Foto: kremlin.ru

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Hviderusland/Frankrig: Hvideruslands præsident Aleksander Lukasjenko, også kaldt ”Europas sidste diktator”, er blevet inviteret til Frankrig for at tage del i højtideligholdelsen af 100-året for 1. verdenskrigs afslutning 11. november. Det oplyser radiostationen Belsat. Om Lukasjenko vil drage til Paris vides ikke i skrivende stund.

Lempelsen af EU’s sanktioner over for Hviderusland begyndte i 2016, hvor indrejseforbuddet mod 170 navngivne hviderussiske embedsfolk blev ophævet. En af årsagerne var, at Lukasjenko forinden havde løsladt et antal politiske fanger, men nok så vigtigt at Vesten ikke ønskede at skubbe Hviderusland endnu tættere på Rusland, slet ikke efter de dramatiske begivenheder i Ukraine i 2013 og 2014.

Lukasjenko benyttede lejligheden at besøge Italien og Vatikanstaten. Og Østrigs ministerpræsident Sebastian Kurz, den nuværende EU-formand, besøgte Hviderusland to gange og talt for at afskaffe alle sanktionerne. Flere østrigske firmaer har engageret sig i Hviderusland. Alene træforarbejdsnings-firmaet Kronosplan har investeret for over 1 mia. dollar.

Som flere andre SNG-lande holder Hviderusland fast i to-vektorpolitikken, at forstærke samarbejdet med Vesten uden at bryde forbindelserne med Moskva. Kun Ukraine ser sig selv i regulær krig med Rusland. Minsk har også været vært for forhandlinger om fred i Nagorno Karabach og i Ukraine (kaldt ”Minsk-processen). Men det sker uden at opgive den politiske kontrol. Argumentet udadtil er frygt for kaos og et hviderussisk ”Maidan”. Den holdning accepteres reelt af EU.

Share This