Lukasjenko hasteindlagt, endnu engang

Hvideruslands præsident Alexander Lukasjenko Foto: Serge Serebro

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Hviderusland: I weekenden blev Hvideruslands leder Aleksander Lukasjenko igen fløjet til Moskva til for at blive hastebehandlet. Få dage før havde han ellers optrådt på det økonomiske Forum, hvor han kom med meddelelsen om, at Hviderusland nu også er villig til at huse russiske taktiske atomvåben. Lukasjenko’s vaklende helbred har forstærket debatten om, hvad der vil og bør ske i Hviderusland, den dag Lukasjenko ikke er her længere. Meningerne er delte.

Anatoli Katau, tidligere ansat, siger til Radio Svoboda, at Lukasjenko’ s bortgang uundgåeligt vil medføre politisk krise, om det bliver til det bedre, er et åbent spørgsmål. Sikkert er, at der inden for den gamle magtelite vil opstå hårde magtkampe om kontrollen over statsapparatet. Valery Kowalski, stedfortræder for oppositionsleder Sviatlana Cichanouskaja, siger at magttomrummet efter Lukasjenko bør udnyttes maksimalt. Hans kollega, Pavel Latusjko tilføjer, at alle instrumenter skal i spil, om nødvendigt brug af militær, evt. med inddragelse af hviderussiske frivillige der støtter Ukraine i krigen med Rusland.

Pavel Usau fra Frit Hviderusland mener derimod, at overgangen til demokrati bør være gradvis og fremskyndet under pres både inde og ude fra. Efter Lukasjenko vil Rusland sikkert forsøge at stabilisere situationen bedst muligt gennem at styrke sikkerhedsrådets beføjelser. Rådet er stort set besat af folk fra det nuværende system, fra den lodrette akse (militær og sikkerhedstjeneste), som vil fastholde de tætte relationer til Moskva.

Nogle vestlige iagttagere mener, at Rusland vil være mere indstillet på at give indrømmelser under kommende fredsforhandlinger i Ukraine, hvis det eksisterende tætte samarbejde med Hviderusland vil kunne fortsætte efter Lukasjenko’s afgang. Det er derfor ikke utænkeligt, at Kiev vil vælge den bløde linje, når det gælder forholdet til Hviderusland. De baltiske lande og Polen derimod vil sikkert være mere kompromisløse. Fremtiden er under alle omstændigheder usikker, ikke kun i Ukraine, også i Hviderusland. Vi står over for en yderst kritisk fase. Høge og duer kappes om magten.

Share This