Leverancer af uran og gas er i fare, også i Europa

Foto: Ulrichulrich

EU: Energipriserne er ikke i top lige nu. Men problemer med leverancer af gas og uran har vi stadig. Som omtalt i Mr.East har USA mere end fordoblet importen af uran fra Rusland for at holde sine atomkraftværker i drift. Frankrig har helt samme problemer, men satser især på at øge importen af uran fra Kazakhstan og Usbekistan. Med det mål for øje rejste Macron onsdag til de to omtalte lande.

Frankrig satser helt generelt på at øge sin indflydelse i Centralasien, hvor Rusland og især Kina indtil nu har stået stærkest. I dag er Kazachstan og Usbekistan for Frankrig henholdsvis første og tredje vigtigste kilde til import af uran. Importen af uran fra Niger til Frankrig kom i fare efter militærkuppet sidste sommer. Frankrigs import af uran fra Rusland er siden 2021 faldet med 16 pct., det samtidig med en vækst i uranimporten fra Kazachstan på 14 pct. Levererancer af udstyr og teknologi til den russiske  atomkraft industri er undtaget fra sanktioner. Det er bestemt ikke nogen tilfældighed. Det franske nukleare selskab Orano har opereret i Kazachstan uafbrudt siden 1990. I Centralasien må Frankrig og EU konkurrere hårdt med især Kina. Kina har sit Bælt og Vej projekt, EU forsøger sig med si eget (“Global Gateway”).

Leverancer af gas til Europa kan fra 2025 også komme i fare, især til Ungarn, Østrig og Serbien. Det sker, dersom det ukrainske Naftogaz gør alvor af truslen om at standse for al transit af russisk gas via Ukraine til Europa. Sker det, må russisk gas leveres via Turkish Stream. Ungarn indgik i 2021 en aftale for 15 år med Rusland om leverancer af russisk gas på 4.5 mia. m3 årligt. Ikke tilfældigt er Serbien og Østrig generelt meget kritiske over for de vestlige sanktioner mod Rusland. Søren.Riishøj

Share This