Lesbisk Askepot og transseksuel prins, ungarsk eventyrbog skaber debat

Ungarn: I flere uger diskuteres der i Ungarn børnebogen Meseország mindenkié. Bogen er blevet udgivet i et oplag på 1 500 stk og er udgivet af Labrisz, en lesbisk forening i Ungarn. Bogen indeholder 17 klassiske børneeventyr, hvor nogle af figurerne har mindretals karakteristika: Pollyanna er Roma, Askepot lesbisk, prinsen som bekæmper dragen er transseksuel og lign. Ifølge forfatterne var formålet med bogen at lære børn tolerance og acceptere forskellighed.

Debatten blev yderligere skærpet efter politikeren Dóra Dúró fra den yderste højrebevægelse Vores hjemland (Mi Hazánk) rev bogen offentligt i stykker. Ifølge politikeren har bryllupper af homoseksuelle prinser aldrig været en del af ungarsk kultur”. Hendes bedrift forårsagede kritik. Det ungarske forlags-og boghandlerforening fordømte hændelsen med henvisning til nazist-og kommunistisk totalitarisme, og handlingen blev også fordømt børneforlaget Pagony. Forlaget mener, at forældre selv kan træffe en beslutning og vælge imellem de bøger, der bliver udgivet.

Bogen blev udsolgt efter Dóra Dúrós optræden i de fleste boghandlere.

Dúró, der er gift og har børn med en anden højrepolitiker Elődem Novák, er på trods af sin unge alder (33 år), en kendt personlighed på den højreradikale scene. Interessant nok er, at hun som politolog af uddannelse også specialiserer sig i forskning i det yderste højre. Siden 2007 var hun talsmand, og siden 2010 parlamentsmedlem for Jobbik. Sammen med sin mand Novák skiftede hun i 2018 til den nye bevægelse Vores hjemland, hvor hun er næstformand. Novák blev denne sommer arresteret for at tage regnbueflag ned fra lokale bygninger.

Protesterne mod bogen blev oprindeligt ledet af Eszter Schittl-Zaymus fra den konservative underskriftsindsamling imod bogen igangsat af organisationen CitizenGO. Indsamlingen har mere end 87 tusind underskrifter til dato, og blandt andet opfordrer Pagony-boghandlen til at tilbagekalde bogen eller advare forældrene imod dens indhold. Kritikerne fremhæver passager, hvor karaktererne i bogen viser et ønske om at skifte køn, gifte sig med samme køn, eller at en pigekarakter opfordrer en dreng til at prøve at bære kjole. Ifølge hendes egne ord har hun, som initiativtageren til underskriftsindsamlingen, modtaget dødstrusler.

Chefen for premierministerkontoret, Gergely Gulyás advarer imod tilstedeværelsen af bogen i statslige børnehaver og skoler og borgmesteren i 21. Budapest distrikt Csepel Lénárd Borbela (Fidesz) forbød bogen i børnehaver i distriktet.

Premierminister Orbán kommenterede emnet i sit søndags interview til radio Kossuth. Orbán kommenterer normalt ikke spørgsmål om seksuelle minoriteter, og hans holdninger er derfor ikke helt kendte. Ifølge Orbán er debatter om homoseksualitet kompliceret, og hele hans tale ville ikke være nok til at belyse emnet. Love, der omhandler homoseksualitet i Ungarn er ifølge premierministeren “baseret på en meget tolerant og tålmodig tilgang”. 

Ungarerne har ifølge Orbán en meget tålmodig tilgang til den slags demonstrative provokationer, de er tolerante over for dette fænomen, men “der er en rød linje, der ikke kan krydses, og jeg vil sammenfatte min mening om dette: lad vores børn være i fred.”

Orbáns udtalelse blev fordømt af den venstreorienterede opposition og organisation, der beskæftiger sig med seksuelle minoriteters rettigheder.

Søndag rev Dúró endnu en eventyrbog i stykker, hvor et barn har to mødre, og et barn bliver chikaneret for mørk hud. Bogens forfatter er litteraturhistoriker Zsófia Bán, der er en af talerne på den årlige Budapest Pride. Staten bidrog til denne bog i 2019 via Den Nationale Kulturfond. Dúró erklærede derfor, at hun vil rette henvendelse til ministeren for menneskelige ressourcer Miklós Kásler. 

“Jeg vil foreslå en ændring af loven for at få disse bøger til at forsvinde fra butikkernes hylder og spørge ministeren, hvorfor man stadig støtter dem, skriver Dúró på sociale medier.

Anden udgave af Meseország mindenkié udkommer i denne uge i et oplag på 15.000 bøger. ota

Share This