Legendarisk polsk dissident afsløret i et nært forhold til Polens kommunistiske magthaver og bøddel

Adam Michnik Foto- Author Heinrich-Böll-Stiftung

Polen: Adam Michnik, legendarisk repræsentant for den polske uafhængige fagforening Solidaritet samt grundlægger og mangeårig chefredaktør for det største polske oppositionsdagblad Gazeta Wyborcza, forbløffer den polske offentlighed med sin varme beundring og erklærede nære forhold til general Wojciech Jaruzelsky, der ledede et militær kup mod massebevægelsen Solidaritet i begyndelsen af ​​1980’erne. Det viser et videoklip offentliggjort i polske medier.

Adam Michnik var ellers en af ​​de mange fagforeningsledere, der blev arresteret og interneret umiddelbart efter general Jaruzelsky erklærede undtagelsestilstand i Polen. Michnik tilbragte seks år bag tremmer som politisk fange under det kommunistiske regime.

Videoklippet blev lavet i Wojciech Jaruzelskis hjem natten mellem den 12. og 13. december 2001 på et møde på årsdagen for indførelsen af ​​undtagelsestilstand i Polen. Michnik hilser på den kommunistiske general og omfavner ham.

“Jeg elsker ham, jeg elsker ham, jeg elsker ham,” siger Michnik og fortsætter: “For mig er generalen en polsk patriot og har altid været det.” Senere i klippet siger Michnik: “Der ville ikke være noget uden ham. Der ville ikke være noget uden dig, Wojtek. Intet,” siger Adam Michnik og tilføjer: “Kun du og Wałęsa var to mennesker, der kunne ændre historiens gang og I gjorde det.”

Jaruzelski var en af ​​det kommunistiske styres forhandlere med den polske opposition ved den såkaldte rundbordssamtale i slutningen af ​​1980’erne, da magten blev overdraget til den antikommunistiske opposition. Han døde i 2014.

Adam Michnik har foreløbigt ikke reageret på indholdet af optagelserne. Heller ikke Gazeta Wyborcza, som dog ifølge mediet Do Rzeczy har kritiseret Det polske Institut for National Erindring for lovstridigt at have udleveret materialet til journalister. ota

Share This