Kurz og Putin drøfter fælles produktion af Sputnik-vaccine

Kurz og Putin i Moskva Foto- Пресс-служба Президента России

Af Michael Skovgaard

Rusland/Østrig: Østrigs kansler Sebastian Kurz og Ruslands statschef Vladimir Putin har været i telefonisk kontakt for at drøfte mulighederne for en fælles produktion af den omstridte russiske Sputnik V-vaccine. Og initiativet kom fra Østrig – det skriver telegrambureauet AFP.

Rusland godkendte vaccinen i sommeren 2020, før alle kliniske studier var tilendebragt. Det udløste international skepsis, men det ansete britiske tidsskrift „The Lancet“ offentliggjorde et studie, som påviste, at vaccinen var sikker og op til 90 procent virksom.

Senest har flere EU-lande – heriblandt Tyskland – udvist interesse for vaccinen, når og hvis den bliver godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur. Ungarn har allerede godkendt den russiske vaccine og taget den i brug, men i Bruxelles hersker der skepsis, da man frygter, at Sputnik-vaccinen kan blive brugt som et russisk magtinstrument, hvis den bliver tilladt i EU.

Generelt følger Østrig en russisk-venlig kurs. I 2018 erklærede landet sig neutralt, da flere EU-lande udviste russiske diplomater efter forgiftningen af dobbeltagenten Sergej Skripal. Samme år skabte den daværende østrigske udenrigsminister Karin Kneissl irritation, da hun inviterede Putin til sit bryllup og tog en dans med ham.

Indtil videre er den russiske vaccine godkendt i 35 lande, og regeringen i Moskva forhandler aftaler med flere andre lande om en fælles produktion. Ud over i Rusland selv fremstilles vaccinen også i Brasilien, Indien og Sydkorea.

Share This