Kun hver fjerde kvindelige flygtning i Tyskland er i arbejde efter fem år

Et migrantcenter i Kroatien i 2015 Foto: Ota Tiefenböck

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Godt fem år efter den store migrationsbølge i 2015 har kun 27 procent af de kvindelige flygtninge og migranter fået et job, og lige så få kvinder har et basalt kendskab til det tyske sprog – det skriver „Die Welt“.

Da migrationsbølgen toppede i 2015, søgte 750.000 asyl i Tyskland, og i 2020 var tallet 120.000. Alt i alt er der kommet cirka to millioner flygtninge og migranter til Tyskland siden 2015.

Hvor godt integration lykkes, afhænger af tilknytningen til arbejdsmarkedet. Og det er især svært for kvinder at komme i arbejde. Det viser en undersøgelse fra arbejdsmarkedsforskningsinstituttet IAB.

Efter fem år i Tyskland er kun 27 procent af kvinderne i arbejde, mens tallet lyder på 61 procent for mændenes vedkommende. Da tilstrømningen toppede, vurderede regeringsembedsmænd, at godt halvdelen af alle flygtninge og migranter villle være i arbejde i løbet af fem år. Men den vurdering har kun vist sig at holde stik, når det gælder mænd.

Efter et års ophold i Tyskland har 9 procent af mandlige asylsøgere fundet et job eller er i gang med en uddannelse, mens det kun gælder for 2 procent af kvinderne. Med hensyn til tyskkundskaber har 49 procent af kvinderne gennemført integrationskurser, mens tallet er 66 procent for mændene.

Kvinder er heller ikke lige så aktivt arbejdssøgende som mænd. Det skyldes ifølge IAB, at kvinderne i høj grad bliver hjemme for at passe børn, og det traditionelle mellemøstlige kønsrollemønster bidrager til, at størstedelen af kvinderne ikke er til rådighed på arbejdsmarkedet. En anden årsag er, at kvinder ofte kommer til Tyskland helt uden arbejdserfaring fra hjemlandet.

Undersøgelsen gennemhuller dermed myten om, at der især ville komme mange veluddannede syrere til Tyskland, da man valgte at åbne grænserne tilbage i 2015. Dengang var et af argumenterne, at de mange flygtninge og migranter kunne bidrage til at løse landets problem med mangel på arbejdskraft. 

Share This