Kultur i fokus: Amerikansk filmfestival ser på Østeuropa

Illustrationsfoto: Siyff

Illustrationsfoto: Siyff

Den 26. udgave af Palm Springs Film Festival har i år fokus på Østeuropa med hele 20 film samlet under titlen Eastern Promises.

Af Anders Højberg Kamp

Anders HBØsteuropa: De forventede omkring 135.000 deltagere får mulighed for at få indsigt i filmenenes Central- og Østeuropa, når den californiske filmfestival finder sted 2. til 12. januar.Filmenes tema spænder bredt. Fra socialrealistiske dramaer over sportsfilm til fjollede musicals. Helt unikt byder programmet på den ungarsk-slovakiske western Mirage, som også blev vist på den meget prestigefyldte Toronto International Film Festival 2014.

Hovedpersonen i filmen er den ivorianske skuespiller Isaach de Bankolé, der udover at medvirke i Casino Royal (2006) særligt er kendt for at være en af den amerikanske independent-instruktør Jim Jarmuschs darlings.

Jim Jarmusch er blandt andet kendt for at skabe film om ensomme ulve i øde landskaber, der skaber længselsfulde stemninger af lige dele uforudsigelighed og øjeblikkelighed. Ikke ulig westerns med Morricone-kompositioner.

Den ungarske film er tydeligt inspireret heraf. Filmens helt tager et lokomotiv til en kro, og derfra går alt galt.. Pludselig befinder han sig på en gård, der viser sig at være en slavelejr, og han skal nu kæmpe for sin frihed og sit liv.

Se traileren til Mirage: 

Estisk krigsthriller

Festivalen byder også på den stærkt anbefalelsesværdige estiske krigsfilm Tangerines, som jeg så på den østeuropæiske filmfestival herhjemme, East by Southeast. Og hold kæft for en realisme. Som at være der selv og se de stakkels mandarinfarmere tabe mere og mere indkomst på grund af krigen i Abkhasien 1992, hvor flere og flere estere flygter hjem. Men to farmere bliver tilbage og er snart klemt inde mellem soldater på begge sider. Og skjulte krigsfanger. Gåsehud! 

Se filmen om citruskrigen. Og nyd soundtracket!

Se traileren til Tangerines: 

Polsk eksistentialisme

Endelig er der årets helt store anmelderdarling, herhjemme såvel som i resten af Europa, den polske Ida, som allerede har høstet masser af priser og er et godt bud på Bedste Udenlandske Film, når Oscar-uddelingen finder sted.

Ida er umiddelbart et typisk dystert og tungt polsk drama, som sort-hvidfarverne illustrerer godt. Den handler om en ung nonne, som rejser til sin familie for at finde ud af, hvem hun er, og hvor hun kommer fra. Det vender op og ned på hendes tilværelse.

Filmen kan i øvrigt kan ses i danske biografer netop nu, herunder i Gloria i København.

Se traileren til Ida: 

http://youtu.be/oXhCaVqB0x0

Det fulde program til Palm Springs Film Festival kan ses her.

Share This