Kukiz og Gowin bestemmer om den polske regering overlever

Pawel Kukiz med sine beundrere Foto: Silar

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab,SDU

Polen: For få uger siden blev Jaroslaw Gowin og hans parti ”Poruzomienie” (”Enighed) ekskluderet fra Forenet Højre, regeringskoalitionen. Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) mistede hermed flertallet ikke kun i Senatet, også i parlamentet (Sejmen) og må regere videre som mindretalsregering. Redningsplanken ser ud til at blive Pawel Kukiz, den tidligere rockmusiker og hans parti ”Kukiz-15”.

Kukiz’ parti støttede eksempelvis Lex TVP, regeringens forslag om at standse de amerikansk ejede kanal TVN. Kukiz evnede at få hele 3 mio. stemmer ved et præsidentvalg (i 2015) og fik også sit parti repræsenteret i parlamentet. I dag står hans parti til at få nul procent af stemmerne! Noget af en forandring, må man sige. Den energi han udstrålede på scenen som rockmusiker blev i længden en katastrofe på den politiske scene, mener Krzystof Skiba (polske ”Newsweek 34.2021).

Kukiz har, ganske som Gowin, vandret mellem flere forskellige politiske partier. Først støttede han Valgaktion Solidaritet (AWS), senere det mere liberale Borgerplatformen (PO) og derefter kæmpede han ”imod alle andre”. Krzystof Skiba mener, at han måske om to-tre år bliver leder af en ny religiøs sekt!

Kukiz har fra start stillet krav om valg i enkeltmandskredse og bedre bekæmpelse af korruptionen samt forbud mod stillingsbesættelser inden for offentlige selskaber. Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) har givet ham visse løfter, dog forudsat han støtter regeringens forslag; men det er sket uforpligtende og i vage former, hvert fald tilfældet forud for afstemningen om den omtalte ”Lex TVN”.

Kukiz har forsøgt at overleve ved at alliere sig med Bondepartiet (PSL), der også har fået svært ved at klare sig på den politiske scene på egen hånd.  En del mener (iflg. reportagen i ”Newswwk”), at Kukiz reelt styres af Jaroslaw Sachajko, med hvem regeringsledere har holdt flere hemmelige møder. Sachajko har været og er stærkt kritisk over for udenlandsk ejede medier, også de amerikanske. Han har været imod sanktionerne over for Rusland, også efter annekteringen af Krim og, nok så kontroversielt, vicechef for den polsk-hviderussiske forening (”Stowaryszenia”). 

Jaroslaw Gowin og hans parti har visse ligheder med Kukiz og ”Kukiz-15”. Men modsat Kukiz har Gowin brudt regeringssamarbejdet og således været årsag til at Forenet Højre ikke længere har flertallet i Sejmen, parlamentet. Den umiddelbare årsag til fyringen af Gowin som minister var, at han ikke ville at stemme for den omtalte ”Lex TV2”. Gowin ønskede desuden, som oppositionen, parlamentsforkvindens (Witek) afgang og var ikke loyal i regeringen, når det gjaldt om at få flertal for regeringens økonomiske plan (”Polski Lad”).

Som Kukiz har Gowin vandret mellem forskellige politiske partier. Gowin var i sin tid justitsminister i Donald Tusk’s regering ledet af Borgerplatformen (PO). Han gjorde sig upopulær i partiet, forlod det og forenede sig med Jaroslaw Kaczynski og hans parti Lov og Retfærdighedspartiet (PiS). Han stiftede herefter partiet ”Enighed” (”Porozumienie”), der blev en del af koalitionen Forenet Højre. Forud for bruddet med regeringen havde flere i partiet forladt hans parti og i en del tilfælde valgt at holde fast i alliancen med Kaczynski. Nu står han alene.

Gowin vil antagelig forsøge at oprette en ny bred centrum-højre alliance, der skal være fri for den ”polsk-polske borgerkrig”, der raser i Polen og vil fortsætte med det frem til næste valg. Det bliver svært, da Holownia’s parti allerede står for den linje. Donald Tusk, Borgerplatformens tilbagevendte leder, vil næppe optage Gowin. ”Om Gowin ved man aldrig, om han er regering eller i opposition”, skal han have sagt. Kun Bondepartiet (PSL) vil tale med Gowin.

Share This