Kroatisk eks-ministerpræsident: Ukraines kandidatstatus ydmyger Bosnien

Jadranka Kosor Foto: European People’s Party

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Kroatien: At EU kun giver Ukraine og Moldova kandidatstatus er en grov tilsidesættelse, ja en ydmygelse af Bosnien. Det erklærede Kroatiens tidligere ministerpræsident Jadranka Kosor i et interview til ”N1” søndag. Kroatien har argumenteret for at give også Bosnien og Hercegovina kandidatstatus, men forgæves. At blive overhalet af Ukraine huer heller ikke EU-landet Slovenien.

Kosor fastslår, at selve det at få kandidatstatus ikke betyder alverden, men det indebærer en række forpligtelser, i Ukraines tilfælde at bekæmpe korruption bedre og at samarbejde med FNs krigsforbryder tribunal. Volodymyr Zelensky’s udtalelse om, at kandidatstatus er ensbetydende med en hurtigere sejr i krigen, er naiv og ”careless”.

Kosor var i sin tid som ministerpræsident aktiv engageret i at få åbnet op for Kroatiens medlemskab af EU, som i flere år var blevet blokeret af Slovenien. Det lykkedes i form af et kompromis med Slovenien via en aftale i 2009. Op til da havde Slovenien blokeret 14 ud af de 35 forhandlingskapitler, som Kroatien forhandlede med EU.

Forhandlingerne med Ukraine er stik modsat ikke stødt på den type forhindringer. Slovenien støtter som sagt kandidatstatus for Bosnien og Hercegovina, håber at kandidatstatus for Ukraine og Moldova vil bidrage til det. Indtil nu har kun Montenegro og Serbien formelt åbnet optagelsesforhandlingerne. Albanien og Nordmakedonien vil stadig være i venteværelset. Bulgarien blokerer for optagelsesforhandlinger med Nordmakedonien af historiske og kulturelle årsager. Kosovo har lange udsigter, når det gælder medlemskab af EU, for fire EU lande anerkender ikke landets selvstændighed. At medlemskabet trækker ud i den grad det er sket, har mindsket opbakningen til EU og skabt mistillid, nationalisme og mangel på forsoning. Som sagt af den græske udenrigsminister Nikos Dendias, betyder udsættelse af EU medlemskab, at andre magter, underforstået Rusland, Kina og Tyrkiet, lettere vinder terræn. 

Share This