Krisen i Moldova fortsætter, nyvalg i juli

Moldovas hovedstad Chisinau Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Moldova: Beslutningen om at fjerne Domnica Manole som præsident for landets Højesteret har forlænget den politiske krise i Moldova. Manole har fornærmet det socialistiske flertal i parlamentet ved at åbne op for valg i utide imod Socialistpartiets ønske.

Lederen af parlamentets juridiske kommission, socialisten Vasile Bolea mener, at beslutningen om at fjerne Manole er lovmedholdig. Manole bakkede op om præsident Maia Sandu’s kamp for at få udskrevet nyvalg til parlamentet og ad den vej måske få et flertal i parlamentet, der står hende nærmere politisk. Højesteret skal også tage stilling til, om den to måneder lange undtagelsestilstand er i strid med forfatningen. Det regerende Socialistpartiet ønsker den forlænget, da der ikke kan udskrives nyvalg under en undtagelsestilstand.

Maia Sandu opløste onsdag parlamentet og ønsker at afholde valg den 11. juli. Det gjorde hun kort efter, at forfatningsdomstolen ophævede undtagelsestilstanden, som skulle hjælpe regeringen med at bekæmpe covid-19, men forhindrede statsoverhovedet i at indkalde til valg.

”Jeg underskrev et dekret om opløsning af parlamentet (…) Valget er planlagt til den 11. juli 2021,” har hun sagt ifølge TASS.

Domnica Manole blev udnævnt til præsident for Højesteret 16. august 2019. Efter tilbagetrækningen af Manole´s mandat har regeringen udnævnt en ny dommer til Højesteret, Boris Lupascu. Oppositionen har protesteret mod regeringens handlinger og indkaldt til demonstrationer. Krisen i Moldova trækker ud, det er svært at se en udvej. Valget den 11. juli kan blive afgørende for landets fremtidige orientering.

Det er lykkes EU at få konflikten i Georgien dæmpet noget via en aftale mellem regering og opposition. Det ser sværere ud i Moldova.

Share This