Krise og konflikt i Kroatiens regeringsparti

Andrej Plenkovic Foto: Preiss: MS

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Kroatien: Kroatiens Demokratiske Union (HZD) er i fare for intern opsplitning pga. konflikter mellem forskellige fraktioner i partiet. Før valget af ny partiledelse 15. marts erklærer tidligere udenrigsminister Miro Kovac, at han vil gå efter formandsposten og således vil udfordre den nuværende formand og ministerpræsident, Andrej Plenkovic.

Konflikten i partiet står mellem henholdsvis moderate og konservative fraktioner, Kovac repræsenterer højre, Plenkovic de moderate. Denne konflikt blev for alvor aktiveret da der i 2018 skulle stemmes ja eller nej til Istanbul konventionen om bekæmpelse af vold i hjemmet (i praksis langt mest mod kvinder).

Kovac hørte dengang til dem i partiet, der anbefalede at stemme nej. Det førte allerede dengang til konflikter mellem Kovac og Plenkovic. Inden for det sidste år har HZD oplevet flere politiske tilbageslag, værst var nok nederlaget ved præsidentvalget for den siddende præsident Kolinda Grabar-Kitarovic, Plenkovic´ allierede.

Hun tabte i anden valgomgang til Zoran Milanovic, der repræsenterer Socialdemokratiet (SDP). Kovac er stærkt imod en bred politisk koalition med det socialdemokratiske parti, han repræsenterer den mere radikale national-konservative fløj i partiet.

Valget af partileder sker via en urafstemning blandt de ikke mindre 220.000 partimedlemmer. Det vil iflg. iagttagere føre til åben krig mellem de to vigtigste fraktioner i partiet, moderate versus højre. 

Der er planlagt parlamentsvalg i Kroatien senere i år, efter udløbet af det kroatiske EU-formandskab i juli. 

Share This