Kriminelle søger ly i Albanien

Den albanske parlamentsbygning i Tirana  Foto: Ota Tiefenböck

Den albanske parlamentsbygning i Tirana Foto: Ota Tiefenböck

Kriminelle udnytter Albaniens ringe retssystem for at undgå udlevering og fængselstid

Af Mathilde Laurent

MathildeAlbanien: Albanien er blevet et ideelt tilflugtssted for en bred skare af kriminelle takket været landets ringe retssystem. Det skriver Balkan Insight.Til trods for at Albanien generelt imødekommer udleveringsbegæringer fra EU-lande, så har der tidligere også været eksempler på, hvordan stærkt kriminelle profiler har undgået en sådan domsafsigelse i albanske lokale retssale.

Dette ses i lyset af den aktuelle sag, hvor den albanske politiker, Mark Frroku, står anklaget for at have begået et mord i Belgien tilbage i 1999, men endnu ikke er begyndt at afsone den 10-års dom, som belgiske retsmyndigheder udstedte allerede tilbage i 2010.

Albaniens øverste politichef, Artan Didi, blev opsagt tirsdag den 31. marts, efter at det blev opdaget, at der ikke var blevet rykket yderligere på sagens videre domsafvikling.

Dertil er chefen for Interpol-afdelingen i Tirana, Arben Bajraktari, samt embedsmanden, Loretta Alla, også tilbageholdt og sigtet for embedsmisbrug og for at føre direkte obstruktionspolitik.

I et afskedsbrev til premierminister, Edi Rama, og indenrigsminister Saimir Tahiri, skriver politichefen, at han på vegne af Interpol-afdelingen i Tirana bærer det fulde ansvar for den alvorlige fodfejl, at man ikke har handlet og imødekommet denne begæring fra de belgiske retsmyndigheder.

”En sådan alvorlig procedurefejl sætter det albanske politi i et rigtig dårligt lys og er dertil fuldstændigt uacceptabelt. Set i lyset af sagens seneste udvikling har jeg derfor besluttet at lægge min opsigelse”, siger Artan Didi.

Nu er sagen igen under behandling, og den tiltalte, Mark Frroku, har udsigt til at skulle gennemgå en videre sag overfor en lokaldomstol, hvor en eventuel udlevering til Belgien bliver lagt på bordet. Det er dog ikke givet, at dette bliver udfaldet.

Ifølge efterforskningsnetværket BIRN, så blev der i løbet af 2014 arresteret 97 personer i Albanien, da disse var retsforfulgt i andre lande.

I 21 af disse tilfælde besluttede man at overlade den endelige domsafsigelse til lokaldomstole i Albanien, imens man i yderligere syv tilfælde besluttede helt at trække arrestordren tilbage. I yderligere fem tilfælde afviste albanske lokale retsmyndigheder direkte sådan internationale udleveringsbegæringer.

Kilder: http://www.balkaninsight.com

Share This