Krim er en dyr fornøjelse for Rusland

Varerne i supermarkeder på krim, er ved at forsvinde.  Foto: Euromaidan

Varerne i supermarkeder på krim, er ved at forsvinde. Foto: Euromaidan

 

Krim kan vise sig at være en dyr fornøjelse for Rusland. At indlemme Krim i Den Russiske Føderation, kræver store investeringer.

Af Søren Riishøj, lektor i Statskundskab ved Syddansk Universitet

Ukraine: Annektering af Krim kommer til at koste Rusland dyrt. Nogle vestlige kiler mener, at beløbet, som Rusland skal ofre på krim, kan beløbe sig i omegnen af 80 milliarder dollar.

I et interview til det russiske ”Argumenty i Fakty” (IAF, maj) nævner den russiske minister for Krim Oleg Savelev udgifterne til borehuller til sikring af vandforsyning på halvøen og projekter for sikring af energiforsyning, blandt andet el fra atomkraftværket i Rostov.

Andre mere eller mindre fantasifulde og umulige løsninger har været på bane. For eksempel etablering af elledninger fra reaktorer fra atomubåde. Nok så vigtigt er at lette presset via Kertj-strædet, enten gennem bygning af en ny tunnel eller bro.Til udvikling af infrastrukturen, herunder vejnettet, skal der frem til 2020 bruges 500 til 900 milliarder rubler.

Ministeren håber på et samarbejde med de ukrainske myndigheder, når det gælder vareforsyning. Sker det ikke skal der importeres russiske produkter, og det vil naturligvis betyde prisstigninger.

Der er dog et område, hvor Krim-borgerne med stor sikkerhed se frem til lavere udgifter, og det er billigere benzin gennem import fra Rusland.

 

Share This