Kremls ”grå kardinal” forlader posten, er en ny Ukraine-politik på vej?

Vladislav Surkov Foto: Kremlin

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Rusland: Kreml skal have en ny ”overvåger” af Ukraine-politikken. Efter 7 år på posten er Vladislav Surkov for få dage siden trådt tilbage 7 år som Kremls ”grå kardinal”. Det skriver ”Radio Free Europe Liberty” (19.2.20). Ny på posten bliver Dmitri Kozak, der er en kendt og erfaren diplomat og viceformand for Putins stab indtil jobskiftet.

Vladislav Surkov var Ukraine-rådgiver tilbage i 2014, da Krim blev annekteret og konflikten i Donbas optrappet. Spørgsmålet er, om skiftet på posten er ensbetydende med et politik-skifte eller kun får symbolsk betydning. I Ukraine tror de færreste på det, der ligner et politik-skifte.

Ukraine er alt for vigtigt for Putin, ændringer vil kun ske gradvist, siges det. Eksperter i Rusland mener, at Surkovs afgang vil være enden på det imperiale ”Novorossia” projekt, som har været forbundet med Surkovs person. Men vi kommer ikke til at opleve et egentligt kursskifte. Krim vil forblive en del af Rusland.

Når det gælder Donetsk og Luhansk er fremtiden til gengæld mere åben. Med de stigende spændinger indadtil vil Putin frem til sin afgang i 2024 satse på at få et mindre spændt forhold til Vesten. Eller for at bruge den politiske analytiker Leonid Radzikovski’s formulering, er Putin ikke indstillet på forsoning med Ukraine, Ukraine er et middel til at opnå et mindre anspændt forhold til Vesten. Derfor satses der på fremskridt under de genåbnede Normandiet forhandlinger om fred og forsoning i Østukraine. Rusland ønsker ikke Donbas indlemmet i Rusland, det har både Putin og Lavrov slået fast gentagne gange.  

Dmitri Kozak er 61 år. Han er født i Ukraine og var viceminister, før han blev en del af præsident Putins administration. Han skulle være på god talefod med Andri Jermak, der 11. februar i år blev Zelensky’s nye stabschef. Jermak har selv sagt, at han ser valget af Kozak som et fremskridt.

Kozak har tidligere været ansvarlig for politikken over for Moldova, hvor han har været kendt som en dygtig diplomat og mægler og derfor er populær. Han fremsatte for godt ti år siden et mæglingsforslag i Transdniestr konflikten, som kun faldt på jorden, fordi USA og EU gik imod. I juni 2019 var han også på banen, da der blev indgået en aftale mellem Moldovas pro-vestlige partier om at danne regering og få fjernet oligarken Vlad Plahotniuc fra magten. USA og EU bakkede op om initiativet. Nogle håber, at Kozak kan gentage det kunststykke i Ukraine. På sidste møde i Paris under Normandiet formatet blev der opnået ikke ubetydelige fremskridt, som der kan bygges videre på. 

Kort sagt, hvor Surkov var forbundet med krig og konflikt (i Ukraine) er Kozak forbundet med diplomati og aftaler (i Moldova). Udnævnelsen af Kozak har kort sagt ikke kun symbolsk betydning.

Share This