Krakow – en italiensk præget historisk metropol med bånd til Østen

Rynek i Kraków Foto: Ota Tiefenböck

Af Jens Geisler

Polen: Rigtigt mange danskere kender Prag, måske også fordi danske Kopernikus ligger begravet i Tyn-kirken? Og Budapest, der ofte kaldes Østeuropas Paris. I samme region ligger også lidt overset Krakow, der er på højde med disse to byer i historisk stemning og pragt.

St. Maria-kirken Foto: Ota Tiefenböck

Dels fordi, byens arkitektur overlevede 2. verdenskrig, dels fordi byen i mange århundreder var de polske kongers hovedstad indtil 1596, og dels fordi disse konger havde en hang til at importere særligt italienske kunstnere til byen og landet. Konger må jo bo prægtigt, og derfor er kongeslottet, Wavel, centreret om en italiensk inspireret gård, mens bygningerne rundt om er fyldt til randen med et væld af kunst, malerier, skulpturer, rustninger, smykker etc. Og i slottets katakomber kan man se gravstedet for mange polske konger og fornemme byens lange og betydningsfulde historie. Slottet er grundlagt i ca. 1020 (hvor kong Knud den Store lige var blevet konge over Danmark og England), men det meste stammer fra 1300-tallet.

Lidt overvældet af de vældige mængder kunst, tog jeg en tiltrængt pause og en velgørende polsk øl på en jazzbar i den gl. bymidtes krogede gader og hyggelige baggårde, hvor også kaffebarer m.v. gemmer sig. Bymidten kommer man nemt til ad kongernes gl. processionsvej, Florianska, der går ned til den gamle bydel, som er en af Europas største gamle bydele. Pga. sit antal af velbevarede smukke, historiske bygninger er den på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Den dobbelt-tårnede St. Maria-kirke, hvis smukke loftudsmykning ikke lader kirker i Italien meget efter, troner i vejret, og man bør også nyde St. Anna kirken, der i 1700-tallet blev udsmykket af den italienske kunstner Baldassare Fontana.

Kirkerne her er mørkere, mystiske og mere stemningsfulde, end de blege danske kirker. Skikkene er også anderledes; man kommer når man har tid, og er det bare fem minutter er det OK, så der er et stille, men andægtigt mylder ved kirkens hoveddør. På Florianska ligger også Barbican, en massiv portfæstning i gotisk stil, der med sine tårne, skydeskår og form minder om en krydsning af et alien-rumskib og en kæmpe klippeblok. Den er omgivet af et grønt parkanlæg hvor bymuren plejede at omkranse byen, som blot forstærker indtrykket af en mægtig fæstning, værdig for en europæisk storkonge og en international handelsby.

Barbican set fra Florianska Foto: Ota Tiefenböck

Netop byens rolle som handelsby i et Europa, der er forsvundet fra vore dages Europakort, mærkes. Fra 1500-tallet var Polen i union med Litauen, og det polsk-litauiske rige strakte sig mod øst, langt ud over stepperne, ind i vore dages Ukraine og Hviderusland. Her havde man bl.a. kontakt med Kina og Djenghiz Khans mongoler. Wavel-slottets montrer rummer derfor porcelænsfigurer af kronragede polske adelsmænd med hårpiske, da de kopierede østens hårmode, lige som de bar gule støvler, da gul var kejserens farve ved hoffet, hvilket symbolsk repræsenterede de sagnomspundne ’5 kejsere’ fra oldtidens Kina. Et andet østligt minde er da også, at en trompetist i Maria-kirken hver time blæser en melodi, for brat at afbryde den; et minde om et mongolsk angreb i 1200-tallet, hvor en trompetist nåede at advare byens forsvar, før han blev skudt.

Midt på Krakows gl. torv fra 1257, der med sine 200 x 300 meter også er af Europas største torve, ligger den smukt udsmykkede renæssancebygning ’Soukienice, Klædehallen. Udgangspunkter for handelen med allehånde varer fra Østen, krydderier, silke, læder, voks m.v., mens klæde, salt fra den nærliggende Wielizka-mine og tin m.v. gik den modsatte vej. Her bør man også stige ned i det moderne, underjordiske museum, der med topmoderne og interaktive virkemidler tager besøgeren med på en fascinerende tidsrejse, der blotlægger middelalderens Krakow og dens historie for ens øjne.

Det kan snildt måle sig med Barcelonas pendant, der viser dets gamle romerske oprindelse – og efter mange kulturelle indtryk kan man så nyde det rige kulinariske udvalg, der også afspejler historien. Udover Michelin-restauranter og spisesteder med klassisk tung, polsk, men smagfuld bondemad (jeg var særligt glad for zurek, suppe serveret i surdejsbrød) kan man spise i det chikke Kazimierz-kvarter, hvor Oscar Schindlers fabrik ligger og byens jødiske befolkning levede før Holocaust, men hvor det eksotiske jødiske køkken med ”gefilte fisch” m.v., er repræsenteret. Ungarske restauranter, et minde om Krakows fortid i 1800-tallet som en del af det hedengangne Østrig-Ungarske imperium, findes også, og jeg stødte tilmed på en georgisk restaurant.

Måske fordi jeg besøgte byen uden for højsæsonen, kunne den blonde servitrice med fletningen smile et genkendelsens smil, når jeg satte mig på torvet samme sted et par gange, ligesom pizzaslice-sælgeren også stirrede genkendende på mig; måske undrede han sig over, at jeg købte hos ham, når jeg kunne besøge så mange gode og relativt billige spisesteder? Mere overrendt er byens centrum heldigvis ikke, hvilket er en lise ifht. til Barcelona og andre overrendte storbyer.

Der er god plads til at slappe af i Kraków Foto: Ota Tiefenböck

 

Mr.East sætter i august fokus på Polen. Har du holdt ferie i Polen, oplevet spændende og interessante steder i Polen. Send os dit bidrag og del dine oplevelser med Mr.East læserne.

Share This