Kosovos muligvis kommende premierminister ønsker Kosovo forenet med Albanien

Albin Kurti (t.v.) ønsker en føderation med Albanien Foto: Ota Tiefenböck

Kosovo: Kosovos formentlig kommende premierminister og leder af partiet Vetëvendosje, Albin Kurti, giver efter valget i Kosovo udtryk for, at Kosovo skal forenes med Albanien i en føderation. Det skal ifølge ham ikke ske via de to landes eventuelle medlemskab af EU. Det siger han ifølge den serbiske tv B92 til Kosovo tv KTV.

Vetëvendosje har vundet søndagens parlamentsvalg i Kosovo og alt tyder på, at Albin Kurti bliver Kosovos premierminister. Ifølge Albin Kurti har en national forening af albanerne “en historisk interesse for alle albanere”.

“I EU kan vi ikke opnå en national forening af albanerne. Der vil vi arbejde sammen med danskere, østrigere og spaniere. Vores forening skal ske her, siger Albin Kurti.

Han mener, at Kosovo skal danne en føderation med Albanien og nævner Tyskland med decentrale institutioner, som et eksempel.

“Et fælles marked, fælles folkeregister, virksomheder, fælles udenrigspolitik, det er emnerne jeg skal diskutere med Rama (Albaniens premierminister), siger Albin Kurti.

Albin Kurti skal i den kommende tid påbegynde samtaler med mulige koalitionspartnere, især LDK som blev nummer to ved valget, men nævner, at han ønsker at tale med alle partier, som har klaret spærregrænsen. Dog med undtagelse af det serbiske parti Srpska Lista, som ikke anerkender Kosovo som en stat. Det til trods for, at partiet har fået 10 mandater i Kosovos 120 mandater store parlament. ota

Share This