Kosovo og Serbien i ny konflikt

Den Kosovo-serbiske by Gracanica, med bilboards af Aleksandar Vucic Foto: Ota Tiefenböck

Serbien/Kosovo: Spændingerne steg markant mellem Serbien og Kosovo søndag, efter Kosovos regerings beslutning om at tilbagekalde gyldigheden af ​​personlige dokumenter og bilers nummerplader udstedt af Beograd. De nye regler skal træde i kraft i dag, mandag. Den serbiske præsident Aleksandar Vucic sagde søndag, at “Serbien har aldrig været i en mere kompleks og kompliceret situation (med hensyn til Kosovo) end i dag.” Selvom han opfordrede alle til at bevare freden, påpegede han også: “Hvis de ikke vil bevare freden, siger jeg dig – Serbien vil vinde”, skriver B92.

Kosovo vil ikke længere anerkende bilers nummerplader udstedt af Serbien, som markerer Kosovo-byer. Serbiske nummerplader med bogstaverne KM for Kosovska Mitrovica eller PR for Pristina skal ombyttes til Kosovo plader inden udgangen af ​​september. Kosovos regering har tolereret disse nummerplader indtil nu. Etniske serbere, der bor i det nordlige Kosovo, blokerede søndag to vigtige grænseovergange, Jarinje og Brnjak, i protest.

Serbien anerkender ikke Kosovos uafhængighed og betragter det som sin provins. Ifølge Serbien har Kosovo regering ikke ret til at anvende administrative foranstaltninger og regler, for eksempel vedrørende bilregistreringer.

Marija Zakharova, talskvinde for russisk diplomati, har søndag allerede kommet til Serbiens forsvar.

“Rusland opfordrer Pristina, og USA og EU som står bag, til at stoppe provokationer og respektere serbernes rettigheder i Kosovo,” sagde hun. ota

Share This