Kold krig mellem Hviderusland og Polen, Lukasjenko slår hårdt ned på det polske mindretal

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen/Hviderusland: Inden for kort tid har Hvideruslands leder Aleksandr Lukasjenko arresteret fem aktive medlemmer af landets uafhængige sammenslutning af polakker i Hviderusland. De risikerer at få fem til 12 års fængsel. Det skriver flere polske medier, fx ”Polityka” (17.2021) og ”Do Reczy” (17.2021).

I de officielle hviderussiske medier oplever vi en veritabel kampagne rettet mod landets polske mindretal. Det er slet ikke for meget at tale om ”kold krig” også mellem Hviderusland og Polen. Lukasjenko har påstået, at uidentificerede krigsfly har befløjet det hviderussiske luftrum fra Polen. I midten af april blev sekretæren for den polske sammenslutning Andrej Pisalnik og hans kone Iness Todryk-Pisalnik fængslet og afhørt.

Lukasjenko betragter Litauen og Polen som Vestens forposter i forsøgene på at få væltet hans regime, det to lande ses som femte kolonner, der arbejder for en ny ”farvet revolution”. Den førende hviderussiske systemkritiker Svietlana Cichanouska opholder sig stadig i Litauen. Fra Polen sender ”Belsat” alternative nyheder, der kan læses af borgere, der bor i den vestlige del af Hviderusland. Polen og Litauen beskyldes for at have opildnet de protestdemonstrationer, der fulgte i kølvandet på det sidste præsidentvalg i Hviderusland.

Lukasjenko har ligefrem sagt, at polakkerne ønsker at erobre byerne Grodno og Brest og advarer mod polsk ny-imperialisme og ”kolonisering” af slaviske ortodokse kristne. At det store antal polakker i Hviderusland er katolikker er i sig selv et problem for Lukasjenko, også det at polakker dyrker dem, der i årene efter 1947-48 illegalt fortsatte kampen mod de sovjetiske styrker (i Vesten kaldt ”skovbrødre”).  

I marts udviste Lukasjenko tre polske konsuler. Som gengæld herfor udviste Polen hviderussiske diplomater. Antallet af polakker bosiddende er officielt sat til 287.000 (i 2019), men det reelle tal formodes at være en del højere, måske op mod en million. De fleste bor langs grænsen mellem Hviderusland og Litauen. Kun det russiske mindretal er større end det polske, og er officielt sat til 706.000.

Det samlede indbyggertal er på 9.5 millioner. Spændingen mellem Hviderusland og Polen/Litauen har ført til rygter om, at Lukasjenko helt vil afbryde de diplomatiske forbindelser. Trods en del problemer mellem Polen og Litauen findes 60 polsk-sprogede skoler i Litauen. I Hviderusland har vi kun to skoler! Det har ført til alternative former for undervisning på polsk. At mestre polsk er en fordel for dem, der ønsker at forlade Hviderusland for at få arbejde i Polen.

Share This