Kaukasus-landene i 2021, hvad kan vi forvente?

Kazbegi i Kaukasus bjergene Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Kaukasus: 2020 var et historisk år i Kaukasus, først og fremmest på grund af affrysningen af Nagorno-Karabach konflikten med Aserbajdjans vellykkede militære aktion for at tilbageerobre de territorier der gik tabt til Armenien i 1990erne.

Som Peter Leonard og Joshua Kucera skriver i en oversigt for ”Eurasianet” (4.1.2021) vil vi i løbet af 2021 formentlig kunne se konturerne af en ny mere varig orden i Kaukasus-regionen. Umiddelbart ser det værst ud i Armenien. Det vil være et mirakel, dersom ministerpræsident Nikol Pashinyan vil kunne fastholde posten. Falder han, hvad vil der i givet fald ske, vil de værdier der bar revolutionen i 2018, bekæmpe korruption og fremme demokrati videreføres? Eller vil vi snarere opleve en længere periode kendetegnet ved lav stabilitet og usikkerhed? Fremtiden er højst usikker for armenierne i Nagorno-Karabach. Arealet beboet af armeniere er mindre. Kan de russiske fredsbevarende styrker give dem eller i det mindste nogle af dem en følelse af sikkerhed? Sandsynligt er, at armenierne fortsat vil stemme med fødderne, forlade regionen.

Aserbajdjan vandt militært. Nu forestår den store opgave at rekonstruere og genbebo de regioner, der blev erobret under krigen. Vil det være muligt, at få de nye beboere til at føle sig hjemme som aserbajdjanere? Vil historien om Armeniens overhøjhed i Nagorno-Karabach kunne fastholdes?

Alle lande har været hårdt ramt af COVID-19 pandemien. Turisterhvervet er dybt svækket, restauratører, Airbn værter og turistguider i ikke mindst Georgien håber inderligt, at tiderne bliver ”normale”. Georgien oplevede i 2020, som flere andre lande rundt om i verden, et parlamentsvalg, som oppositionen, dvs. taberne erklærede ufrit og unfair. Tilliden til landets politiske ledere har aldrig været høj i Georgien, både før og under regeringer ledet af Georgiens Drøm. At der i 2021 bliver ændret herved, er ikke sandsynligt, og slet ikke i corona-tider. Georgien er desuden stærkt gældsat, har en af de højeste tal for gæld målt i forhold til nationalproduktet (BNP).

Share This