Kaos i Bulgarien, valg i juni?

Bulgariens hovedstad Sofia Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Bulgarien: Politisk kaos har kendetegnet Bulgarien lige siden afholdelsen af parlamentsvalget den 4. april. GERB, det største enkeltparti, har i flere uger forhandlet med det andetstørste parti ”Der er sådan en Nation”, på engelsk: ”There´s Such a Nation”, om at få stablet en ny regering på benene, men uden resultat. Socialistpartiet (BSP) skal nu prøve lykken, men ingen regner med, at partiets leder, Kornelia Ninova, får held med sig. Det fastslår Svetoslav Todorov i en analyse for ”Balkan Insight” (4.5.2021).  

Ninova siger lige ud: ”Alle er imod alle, ingen er i stand til at dæmpe deres egoisme”. Alexei Lazarov, udgiver af ”Capital Weekly” udtrykker det på den måde: ”Hvis nogen mener at vide, hvad der sker i Bulgarien de kommende måneder, vil ingen tro ét ord af, hvad der bliver sagt”. I stedet forventes en ”care taker” regering, en ekspertregering, at styre indtil der bliver afholdt valg engang i juni, blot to måneder efter det forrige.

Socialistpartiet (BSP) klarede sig skidt ved valget i april, men kan måske profitere af, at præsidenten (Rumen Radev) indirekte har bakket partiet op. Grundet det politiske kaos har præsidenten fået mere politisk magt. Slavi Trifonov, TV-showmanden og leder af ”Der er sådan en Nation”, ser gerne nyvalg. Meningsmålinger giver hans parti pæn fremgang op, til omkring 20 pct. GERB fik ved valget i april 26 pct. af stemmerne, men står i seneste måling til kun 21 pct.

Spørgsmålet er, om Socialistpartiet og GERB klarer sig bedre end ved valget i april måned. Faren for fortsat politisk kaos også efter valget i juni er stor. En koalition bestående af de to store partier GERB og Socialistpartiet (BSP) er ikke sandsynligt. Den vil i givet fald blive mødt med omfattende protester og være politisk selvmord for Socialistpartiet (BSP).

Kritikerne kalder BSP konservativt og pro-russisk. Højrepartiet IMRO, som Bojko Borisov’s parti (GERB) tidligere har været i regering med, ser ikke ud til at klare spærregrænsen. Måske andre ”newcomers”, fx Demokratisk Bulgarien og ”Stå op” (”Stand Up”), klarer spærregrænsen.  Historien gentager måske sig selv, at Bulgarien fortsat vil opleve ”totalt kaos”, og at bulgarsk politik derfor stadig bedst kan betegnes som en ”farce”, siger valgforskeren Parvan Simeonov.

Share This