Kaczynski strammer grebet om sit parti

Jaroslaw Kaczynskis Foto: M. A. Cholewicz

Jaroslaw Kaczynskis Foto: M. A. Cholewicz

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: Sidste weekend holdt 300 delegerede møde i Lov og Retfærdighedspartiets politiske råd. Formålet var at sikre sammenholdet i partiet og styrke disciplinen. Det skete bl.a. gennem ommøblering på personplanet, at vælge partiets viceformænd. Flere, fx forsvarsminister Antoni Macierewicz og ministerpræsident Beata Szydlo, opnåede genvalg, andre var nyvalgte, eksempelvis Joachim Brudzinski og Mariusz Blaszczak. Lidt overraskende blev ministeren for økonomisk udvikling Mateusz Morawiecki ikke valgt, men fik i stedet sæde i partiets rådgivende politiske komite.

EU-parlamentsmedlem Kazimierz Ujazdowski blev ekskluderet, da han i den sidste tid har udtrykt sig kritisk om den polske regerings handlinger under striden om den polske forfatningsdomstol. Og han var ikke den eneste, der blev udrenset. Som sagt af Jaroslaw Kaczynski, partiet kan godt tåle kritik, men når det gælder centrale politiske emner, her skal partiet stå sammen. Det gælder i hvert fald EU-politikken og emner som landets forfatning og forfatningsdomstolens sammensætning og kompetence.

Kaczynski har altid været optaget af sammensværgelsesteorier, også når det gælder partiet selv. Der er ”beskidte netværk” og forskellige ”sammensværgelser”, der gør alt for at undergrave partiet. Kaczynski selv mener at vide, hvor de findes, og kræver handling for at få dem ryddet af vejen.

Mødet i det politiske råd var endnu et skridt. Næste kommer helt givet i forbindelse med partiets kongres, der afholdes i december, hvor også en regeringsomdannelse vil være på dagsordenen.

Share This