Kaczynski går til angreb på Tusk

Polens hovedstad Warszawa Foto: Ota Tiefenböck

Polens hovedstad Warszawa Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU
Søren Riishøj_2Polen: Brexit, den britiske udmeldelse af EU, har også fået indenrigspolitiske følger. Polens reelle leder, formanden for Lov og Retfærdighedspartiet, Jaroslaw Kaczynski, går således helt åbent til angreb på Donald Tusk, den polske EU-præsident, og finder ham stærkt meddskyldig i at briterne stemte nej i sidste uge.

Donald Tusk mangler  evnen til at gøre EU attraktivt. Det er ingen hemmelighed, at regeringen i Warszawa finder, at Tusk i alt for høj grad har taget parti for oppositionen i den politiske “borgerkrig”, der stadig raser i Polen.

Tusks første periode udløber ret snart, efter 2 1/2 år på posten, og skal han fortsætte i fem år skal han derfor genvælges. Så spørgsmålet er, om det sker med den polske regerings velsignelse.

I øvrigt holdt Polen mandag, et særskilt udenrigsministermøde om Brexit i Warszawa med deltagelse af Polen, Rumænien, Ungarn og Bulgarien samt Storbritanniens viceminister for europæiske anliggender.

Det en fremherskende mening i Polen, at Storbritannien i sidste ende reelt ikke vil melde sig ud af EU, det med eller uden en ny folkeafstemning.

Altafgørende for Polen er at fastholde de store pengeoverførsler fra EUs kasser og,ikke mindst, arbejdskraftens fri bevægelighed. Alene i denne budgetperiode forventer Polen at modtage ikke mindre end 100 mia euro fra EUs kasser.

Derudover erStorbritannien en “allieret” for Polen i kampen mod EU-bureaukratiet og tysk fransk dominans. Uden Storbritannien bliver ikke-eurolandene, herunder Polen, helt givet stillet ringere i EU. Det er den eneste årsag til, at Polen overvejer at tilslutte sig euroen.. Men det sker næppe foreløbigt

Share This