John Kerry til krimtatarernes deportation

Krimtatarerne

Krimtatarerne under en demonstration i Simferopol Foto: QHA

Officiel meddelelse fra den amerikanske udenrigsminister, John Kerry

Ukraine: 70-årsdagen for Stalins deportation af mere end 230.000 Krim-tatarer fra deres hjemland på Krim ligger tungt i vores sind i dag .Lidelsen forårsaget af deportationen kan ikke udtrykkes med ord.

De, der overlevede den forfærdelige transport til Centralasien , Ural og Sibirien måtte kæmpe med sult , sygdom og undertrykkelse ved ankomsten. Næsten halvdelen af ​​de deporterede , hovedsageligt kvinder og børn , omkom mellem 1944 og 1947. Mange Krim-tatarer og deres efterkommere er fortsat i eksil i dag .

For mange Krim-tatarer er disse overgreb stadig friske, og Ruslands besættelse og ulovlig annektering af Krim har genåbnet gamle sår .

Listen over krænkelser af menneskerettighederne begået i dag på Krim er lang og bliver længere med hver uge der går. Mord, prygl , og kidnapningen af ​​krimtatarer og andre er blevet hverdag . Lokale ” myndigheder”, mener, at krimtatarerne bliver nødt til at flytte og opgive deres ejendomme og jord. Krim-tatarer er blevet overfaldet for at tale deres sprog , og deres leder Mustafa Jemilev har fået forbud mod at vende tilbage til sit hjem i Krim i fem år. Tusinder af tatarer og andre er flygtet fra deres hjem på Krim , bange for deres sikkerhed. Dem, der bliver står over for en fremtid af undertrykkelse , diskrimination, censur , begrænsninger på forsamlingsfrihed og foreningsfrihed , og kriminalisering af ​​uenighed.

Vi mindes tragedien 1944 med tunge hjerter , ligesom vi er solidariske med krimtatarerne i dag mod en ny trussel mod deres samfund. Vi bekræfter vores støtte til Ukraines suverænitet og territoriale integritet , og vores dybe engagement i menneskerettigheder for alle borgere i Ukraine, herunder i Krim.

Oversat fra engelsk af Ota Tiefenböck

Share This