Jegor Ligatjev er død, 100 år gammel

Ligatjev under besøg i Østtyskland Foto: Bundesarkiv

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Rusland: Jegor Ligatjev indædt kritiker af Michail Gorbatjov i 1990erne, afgik sidste uge ved døden i en alder af 100 år. Det skriver det russiske nyhedsbureau ITAR-TASS (7.5.2021). Mange politisk interesserede, også ældre danskere, husker ham givetvis fra magtkampen inden for det kommunistiske parti.

Meldingen om Ligatjevs død kom en talsperson for styret i den sibiriske Tomsk provins. Ligatjev var æresmedlem i byen. Ligatjev var russisk politiker og også aktiv internationalt, medlem af det kommunistiske partis centralkomite mellem 1983-90.

Han blev født 29. november 1920 i den sibiriske landsby Dubinkino. Fra 1985 til 1988 havde han ansvaret for ideologiske spørgsmål, hvilket de facto gjorde ham til den anden vigtigste person i det kommunistiske parti (SUKP). I de år var han også forfatter til Sovjetunionens anti-alkohol kampagne. Han havde ikke alene et opgør med Gorbatjov, men senere også med Boris Jeltsin, da han kom til magten, efter mottoet ”Boris, you are wrong”.

I marts 1985 havde han støttet valget af Michail Gorbatjov som ny generalsekretær for det kommunistiske parti (SUKP). Han fik også ordnet, at Boris Jeltsin blev flyttet fra posten som førstesekretær for det kommunistiske parti i Sverdlovsk regionen til en post i partiet i hovedstaden Moskva. I 1992 indrømmede Ligatjev, at beslutningen om at støtte Michail Gorbatjov kandidatur i 1985 var en af hans allerstørste politiske fejl.  

Share This