Jeffrey Sachs: Europæiske ledere er bange og naive

Geoffrey Sachs Foto: Bundesministerium für Europa, Integration und Äußeres

EU: Europæiske ledere er bange for at nægte USA noget, selvom at USAs interesser ikke er i overensstemmelse med Europas reelle interesser. Sådan siger den amerikanske økonom professor Jeffrey Sachs i et interview i det tjekkiske alternative medie “Aby bylo jasno”, hvor han blev interviewet om krigen i Ukraine og den økonomiske situation.

De europæiske ledere er ifølge ham bange for at stille op over for USA, på trods af at USA’s handlinger ikke er i deres interesse. “Jeg ved, at europæiske ledere ikke ønsker at forstyrre Det Hvide Hus. Og jeg forstår virkelig ikke hvorfor, for intet af det er i Europas reelle interesse. Mange europæiske ledere er klar over det, men taler ikke om det,” sagde han og tilføjede, at folk er bange for USA men ønsker ikke at sætte sig op mod USA på grund, at de tror, ​​USA står for deres sikkerhed.

Sachs fremhævede desuden Europas naivitet, især i spørgsmålet om Ukraine, da EU ifølge ham bruger enorme økonomiske summer på krigen i Ukraine uden nogen strategisk tænkning, og gør det bare fordi USA siger det. Taberen bliver desuden Ukraine, mener han.

“Intet, der ligner Marshall-plan for genopbygningen af ​​efterkrigstidens Europa, venter Ukraine. Ingen vil redde Ukraine, tro mig. Der vil ikke være hundredvis af milliarder af dollars til Ukraine. Alt dette er bare en fantasi,” sagde økonomen.

Jeffrey Sachs taler desuden om situationen i verden generelt. Ifølge ham opstod BRICS-grupperingen af ​​afsky over amerikanske liberale hegemonisters arrogance.

BRICS blev skabt som en økonomisk gruppering af Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika, men senere, ifølge Sachs, blev det en politisk gruppering, hovedsageligt på grund af en fælles interesse i at holde USA fra at være en verdenshegemon . “Det er det, der bragte BRICS sammen. Afsky for arrogancen fra USA’s liberale hegemonister. De skabte BRICS,” sagde Sachs og tilføjede, at BRICS i dag er større end G7 – målt på købekraft. Ifølge Sachs repræsenterer BRICS-grupperingen således “en opfordring til multipolaritet i opposition til den USA-ledede verden”.

Ruslands økonomi er ifølge Verdensbanken den stærkeste i Europa og den femte stærkeste i verden. Økonom Sachs forklarer det med, at det meste af verden ikke er enig i USA’s og EU’s politik. “Amerikanere og europæere forstår det ikke, fordi vores medier ikke fortæller sandheden,” sagde han og tilføjede, at medierne kun støtter den amerikanske regerings fortælling om, at hele verden er imod Rusland. Ifølge ham er der ingen i Afrika, Latinamerika, Sydasien, Centralasien og Østasien, der mener, at krigen i Ukraine er “uprovokeret russisk aggression mod Ukraine.” “Alle ved, at det handler om USA og Rusland. Om NATO’s udvidelse og om USA’s magt.”

Efter hans mening er nutidigt demokrati blot et “spil med fortællinger og propaganda”, der resulterede i krig. “Det er trist, hvad der sker nu. Resultatet er krigen i Ukraine, hvor titusindvis af mennesker nu dør hver måned. Det sker, fordi USA insisterer på det,” opsummerede økonomen den aktuelle situation.

Professor Sachs er ikke hvem som helst. Han opnåede et professorat før han blev tredive, brugte derefter adskillige årtier på at rådgive adskillige regeringer om økonomiske reformer. I øjeblikket ud over at lede Earth Institute i Columbia Universitet, fungerer han også som en særlig rådgiver for FN’s generalsekretær. Han har fra begyndelsen af ​​krigen haft en kritisk holdning til den vestlige tilgang til konflikten i Ukraine. ota

Share This