JAZZ dig op på rejsen – Del 1

szczecin jazz

Der er utallige jazz-festivaler hvert år i langt de fleste øst – og centraleuropæiske lande. Alene i Polen kan man næsten hver måned få fornøjelsen af en eller flere festivaler. Læg så oveni, at der overalt er hyggelige jazz-klubber, hvor der af og til også kan lyde andre toner fra andre genrer. Mr. East guider dig godt på vej til de musikalske oplevelser i en lang række artikler. Dette er den første af flere. Jazz er den brede betegnelse for en genre med mange forgreninger. Undervejs på scenerne brydes grænser ned til rock, folk, hiphop, pop, techno  etc.

Af Kim Halling Mortensen

KimSzczecin JAZZ 2017

Lige om hjørnet finder vi den første af de større festivaler. I sin nuværende form er det først anden gang, at Szczecin Jazz afholdes.  Sidste års succes lader til at skulle blive overgået i år med et gedigent program med over 100 musikere fra bl.a. Polen, Sverige, USA, Danmark og Finland.  12 koncerter i alt. Og en stor 13. ekstrakoncert  d. 15. juni med ingen ringere end Wynton Marsalis, der her skal optræde sammen med Wrocławs filharmonikere. Yngre læsere vil givetvis primært bide mærke i Keyon Harrolds optræden på festivalen. Selve hovedfestivalen skydes i gang d. 28. februar og varer frem til d. 12. marts. En række af koncerterne foregår i byens nye arkitektoniske  og – endnu vigtigere – lydmæssige mesterværk:  Szczecin Filharmonien.  Festivalens hjemmeside er både på polsk og engelsk.  Skulle du vælge at tage af sted, så er et godt råd altid at holde øje med evt. ekstra arrangementer efter de større koncerter. I Szczecin kunne det f.eks. være i klubben Free Blues Club. Hold evt. et vågent øje med festivalens facebookside .  Billetter kan købes online – også elektroniske, der kan printes ud før rejsen.  Billetsiden kan måske inspirere til mange andre gode koncerter i Szczecin.

 

Jazz Od Nowa Festival – Toruń

Er du parat til at pakke kuffert eller rygsæk mens disse linjer læses, så kan du hurtigt komme til, hvad de selv kalder ”Nok den bedste studenterklub i Polen”  – Od Nowa i Toruń. Her løber den årlige festival Jazz Od Nowa Festival af stablen i dagene 22. – 25. februar.  Med bl.a. optræden af den verdenskendte polske jazzviolinist Michal Urbaniak.  Festivalens hjemmeside er i princippet på både polsk og engelsk, men sidstnævnte version viser pt. desværre kun 2016-udgaven af festivalen. Forsalget til festivalen er overstået, når du læser disse linjer, men som inkarneret koncertgænger ved man jo, at der altid er en ekstra billet i omløb. Enten officielt i klubben eller uofficielt på gaden.

 

jazz od nowaKlubben etableredes under det politiske tøbrud i 50’erne. Mere præcist i 1958. I 80’erne var klubben hjemsted for den udfordrende og legendariske polske  rock-gruppe, Republika, der sågar optrådte på Roskilde Festivalen i 1984. Der foregår altid et væld af arrangementer i Od Nowa. Det er derfor værd altid at konsultere klubbens hjemmeside, hvis man planlægger et besøg i Toruń. En særdeles smuk og historisk interessant by.

 

Bielska Zadymka Jazzowa – Bielsko-Biała

En af Polens absolut mest populære festivaler afholdes i byen Bielsko-Biała – sydvest fra Kraków. Enkelte koncerter afholdes i år også i Katowice. I år er det 19. gang festivalen lader tonerne flyde ud over et begejstret publikum.  Den præsenteres som en jazz-festival, men et kig på årets program viser, at dette ikke skal tages helt bogstaveligt. F.eks. er et hovednavnene Polens måske musikalsk set mest sprudlende rock-kapel, Voo Voo, der netop har smidt endnu en skive på gaden. Se selv det spændende program her .

Skal du afsted i år, så er det bare med at booke et af de første fly Norwegian fly til Kraków. Festivalen starter allerede d. 20. og slutter d. 26. februar. Omend ikke andet, så er det værd at holde øje med næste års festival i god tid. Mon ikke der præsenteres et ekstraordinært program, når det 20. jubilæumsår skal fejres?

 

bielsko

Share This