Islams mange ansigter, her er alkohol og svinekød tilladt

Bektashiernes tekke i Tirana Foto: Ota Tiefenböck

Bektashiernes tekke i Tirana Foto: Ota Tiefenböck

 Albanien er et muslimsk land, men omkring 30 procent af albanske muslimer er bektashi-muslimer, som har et afslappet forhold til både alkohol og svinekød.

 Af Ota Tiefenböck

Albanien: Albanien har flest bektashi-muslimer i verden, det er derfor ikke uden grund, at religionens hovedcenter ligger i Albaniens hovedstad Tirana. Omkring 30 procent af de albanske muslimer er bektashi muslimer, som til forskel for mange andre retninger indenfor islam, tager deres tro på en afslappet måde. De gifter sig gerne med en partner tilhørende andre religionsretninger, fejrer andre religioners højtider, spiser gerne svinekød og drikker alkohol. Helt uden at have dårlig samvittighed.

Baba Tomorr Foto: Ota Tiefenböck

Baba Tomorr Foto: Ota Tiefenböck

“Vi tror på kommunikation, respekten for andre menneskers holdninger og ser på alt med forståelse. Vi skal ikke fortælle andre, hvad de skal gøre. Vi fortæller gerne, hvad vi står for, og hvad de sande værdier er for os, men hvordan folk lever deres liv er op til dem selv,” fortæller Baba Tomorr fra Bektashi World Center i den albanske hovedstad Tirana og tilføjer:

“Det handler om at lytte og prøve at forstå hinanden, det er vejen frem for os mennesker, ligegyldigt hvilken religion man tilhører.”

Bektashi-muslimernes hovedcenter ligger omkring fire kilometer væk fra Tiranas centrum og begyndte sine aktiviteter kort efter de politiske omvæltninger i landet. Centret ligger i en afgrænset og fredfyldt område med en lille park med skulptur af Haji Bektash Veli, som grundlagde religionen i 1300-tallet.

Bektashiernes vigtigste tempel, en såkaldt tekke, ligger her, genopbygget efter den blev revet ned under Albaniens kommunistiske fortid.

 

Ingen fanatisme

Bektashi muslimerne tror på en gud i en panteistisk form og deres tro er baseret på profeten Muhammed og Koran.

Hellige grave i Tetovo Foto: Ota Tiefenböck

Hellige grave i Tetovo Foto: Ota Tiefenböck

Bektashi muslimerne har ingen behov for at forsøge at overbevise eller omvende andre til deres religion.

– Vi fortæller gerne andre om vores religiøse overbevisning, men vi ønsker ikke at missionere. Vores formål er ikke at ændre folk eller få folk til at følge vores tro. De skal selv finde ud af, hvad de vil og hvordan de vil leve deres liv, siger Baba Tomorr

Bektashi-ordenen kommer oprindeligt fra Asien, men er i dag mest udbredt i Albanien og Makedonien, her især i byen Tetovo, hvor der ligeledes er en bektashi kommunitet og en tekke.

Share This