Igor Matovic, Slovakiets næste ministerpræsident?

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Slovakiet: Igor Matovic (f. 1973) og hans parti OlaNO blev med 25 pct. af stemmerne det klart største parti ved søndagens parlamentsvalg i Slovakiet. Det regerende Smer-SD måtte nøjes med 18.2 pct., hvilket svarede meget godt til forudsigelserne. Valgdeltagelsen var 63.9 pct, en stigning fra de 59.8 pct. ved forrige valg.

Præsident Zuzanna Caputova vil i dag mandag bede Igor Matovic sondere mulighederne for at danne regering, gerne en flertalsregering. Helt let bliver det ikke, for PS/Spolu (”Sammen”), et ”mainstream” liberalt parti knyttet politisk til præsident Zuzanna Caputova, bliver slet ikke repræsenteret i parlamentet. Det skyldtes at de to partier gik til valg som en partikoalition, og her er spærregrænsen højere end den, der gælder partier. Så de 6.96 pct. rakte ikke.

Heller ikke det moderate ungarske mindretalsparti Most-Hid og SNS, Slovakiets Nationale Parti, begge med i den forrige regering, kom i parlamentet. Så antallet af partier i parlamentet er nu nede på 6. Det skulle alt andet lige gøre regeringsdannelsen lettere. Antallet af medlemmer af parlament er på 150, så der skal 76 til for at få et flertal.

De to ekstremt populistiske partier, Sme Rodina og LSNS, er ikke regeringsduelige, og OLaNO og For Folket, eks-præsident Kiska’s parti, har ikke flertal alene. Formentlig vil Matovic satse på at for det liberale SAS med. En bred regering sammen med Smer-SD er udelukket. Smer-SD skal sikkert ud i en hård intern magtkamp. Den afgående ministerpræsident (Pellegrini) vil sikkert forsøge at erobre den post fra Robert Fico.

Det vindende parti OLaNO blev oprettet i 2011, partiet opnåede ved valget i 2012 8.55 pct. af stemmerne, ved forrige valg i 2016 endnu flere, en stemmeandel på 11.02. Som partinavnet OLaNO markerer (”Almindelige mennesker og uafhængige Personer”), betragter partiet sig selv som et alternativt parti, et bevægelsesparti a la piratpartier og lignende partityper rundt om i Europa.

OLaNO betragtes som et centrum-højre konservativt kristeligt orienteret parti, et anti-parti med populistiske træk. Sidste år foreslå partiet abortlovgivningen skærpet, støtter heller ikke LBGT og ægteskab mellem personer af samme køn. Korruptionsbekæmpelse har været vægtet højt, og partiet har satset på mere ”anstændighed” ind i politik som modvægt mod de andre partiers rå tone, og at efter valgresultatet er det lykkedes ganske godt. 

Igor Matovic er uddannet ved fakultet for management på Komenski Universitetet, efter sin uddannelse har han bl.a. været udgiver af lokalaviser. Om han evner at holde sammen på en regeringen og udvise de fornødne talenter i den forbindelse, vil tiden vise.

De fleste ”mainstream” liberalister i og uden for Slovakiet har ønsket sig Andrej Kiska, den tidligere præsident og leder af For Folket på ministerpræsidentposten. Kiska, en forudsigelig og rutineret politiker, er uden Matovic’ højrepopulisme, men hans parti fik under 6. pct. af stemmerne. Umiddelbart virker regeringsdannelsen ikke så svær som ved sidste valg. Men let bliver det bestemt ikke.

Mandatfordelingen:

OLeANO           53

Smer-SD            38

Sme Rodina      17

LSNS                 17

SAS                    13

For Folket           12

Et flertal i parlamentet kræver støtte 76 indvalgte  

Share This