Hvordan går det egentlig med den ukrainske modoffensiv?

Illustrationsfoto: Ukrainsk forsvarsministerium

Ukraine: Hvordan går det med den ukrainske modoffensiv? Det er umiddelbart ikke nemt at finde ud af, men der kommer efterhånden flere og flere kritiske røster og meldinger om, at vi skal indstille os på en længerevarende krig og dermed endnu flere tabte menneskeliv.

Ukraine har befriet halvdelen af ​​dets territorium, der er erobret af Rusland under invasionen i februar sidste år, sagde USA’s udenrigsminister Antony Blinken søndag ifølge Reuters. I et tv-interview vurderede han dog, at befrielsen af ​​yderligere territorium under den ukrainske modoffensiv ikke er et spørgsmål om en eller to uger, men at de hårde kampe vil vare i flere måneder.

Den russiske præsident Vladimir Putin sagde søndag under et møde med sin hviderussiske kollega Alexander Lukasjenko i Skt. Petersborg, at den ukrainske modoffensiv var slået fejl. De to ledere i Rusland og Hviderusland mødtes for første gang, siden Lukasjenko hjalp med at mægle en ende på et oprør fra Jevgenyj Prigozjins Wagnergruppe i sidste måned.

I vestlige medier begynder at dukke artikler op om, at den ukrainske modoffensiv har slået fejl. Ifølge Wall Street Journal vidste vestlige militærmænd, at ukrainske soldater hverken havde fået træning eller er tilstrækkeligt udstyret, fra artillerigranater til fly, til at skubbe russerne tilbage.

“Men de håbede, at ukrainsk mod og opfindsomhed ville føre dem til sejr,” skriver avisen og erkender samtidig, at det ikke var tilfældet, og at russiske miner, luftvåben og befæstninger blokerer for den ukrainske frerykning. “Militærfremrykning er i fare for at gå i stå og fortsætte med tabte menneskeliv og udstyr uden at bevæge sig fremad,” fortsætter WSJ.

Ifølge avisen kan Washington og dets allierede risikere, at krigen vil vare længe, og de bliver nødt til at levere mere sofistikerede våben og sørge for træning, så Kiev har en chance for at vinde krigen. Samtidig er situationen prekær for Washington, for der er valg næste år, og i Det Hvide Hus er man bekymret for, hvilken indflydelse krigen får på valgkampen.

I Europa derimod er den fremherskende opfattelse blandt nogle af de europæiske ledere, at Rusland skal tabe, for at kontinentet er sikkert. Men europæiske militær er ikke udstyret nok til at forsyne Ukraine med det, det har brug for. Og europæiske ledere vil heller ikke blande sig i at forsyne Ukraine, hvis de føler, at USA holder sig væk, siger vestlige diplomater ifølge den amerikanske avis.

Share This