Hvordan er det med den russiske vaccine Sputnik V? Er den sikker nok eller er den ikke? Mr.East giver dig svaret! Måske.

Illustrationsfoto: Pixabay

Af Ota Tiefenböck

Rusland: Den russiske vaccine Sputnik V er verdens første vaccine mod coronavirus. Kliniske forsøg med Sputnik V begyndte i juni sidste år, og præsident Vladimir Putin meddelte allerede i august, at det russiske sundhedsministerium havde godkendt vaccinen. Putin erklærede vaccinens godkendelse dog på et tidspunkt, hvor den tredje vigtige fase af kliniske forsøg ikke var gennemført. Der var ikke tilstrækkeligt antal frivillige, som vaccinen kunne afprøves på. De russiske myndigheder justerede derfor Putins erklæring ved at sige, at den foreløbigt var “betinget godkendt”, samt at den endelige godkendelse skal afhænge af resultaterne af yderligere tests.

Disse fandt sted i Rusland, Hviderusland, De Forenede Arabiske Emirater og Venezuela. Siden november har vaccinen været bredt anvendt i Rusland, og myndighederne har også offentliggjort yderligere testresultater. Ifølge dem var stoffet 92 procent sikkert og effektivt. Det svarer til testresultaterne sammenlignelige med præparater fra Pfizer / BioNTech og Moderna. Den seneste offentliggjorte undersøgelse blev offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Lancet den 2. februar. Den er baseret på test på næsten 22.000 mennesker på 25 hospitaler og klinikker i Moskva, hvoraf tre fjerdedele modtog to doser Sputnik V, mens andre fik placebo. Undersøgelsen viser en effektivitet på 91,6 procent. Sputnik V fungerer også hos ældre, hvilket er forskelligt fra AstraZeneca-vaccinen, som har vist sig at have en begrænset virke hos ældre over 60 år.

Den russiske vaccine blev mere eller mindre ignoreret af EU. Blev den nævnt, var det hovedsageligt negativt eller endda hånligt. De seneste resultater har dog ændret situationen og flere europæiske lande har vist interesse for den. Den europæiske udenrigsminister Josep Borell kaldte denne vaccine, altså en vaccine som blev udviklet og præsenteret i august 2020, endda for “en god nyhed for menneskeheden”. Det skete i Moskva i sidste uge. Hans besøg og optræden i Moskva er dog blevet kaldt amatøragtig og er blevet kritiseret, det er derfor tvivlsomt, hvorvidt hans ord var seriøst ment og et tegn på, at vi i Europa skal importere den, eller blot var et udtryk for misforstået og malplaceret diplomati.

Det lyder alt sammen godt. I flere lande er vaccination med Sputnik V i fuld gang. I Europa er det bl.a. Serbien og Ungarn, som sammen med Storbritannien er de to europæiske lande, hvor der bliver vaccineret flest mennesker. I begge lande er der frit valg, hvilken vaccine man ønsker at blive vaccineret med. I begge lande bliver der udover Sputnik V også vaccineret med alle de andre vacciner, herunder Pfizer/BioNTech og Moderna.

Er der så slet ingen risici ved Sputnik V, er den så god, som der bliver givet udtryk for? Det er straks et helt andet spørgsmål.

I Ungarn udsendte landets lægekammer for eksempel en stærk advarsel om, at det ikke kunne “anbefale brugen af ​​en russisk (og kinesisk) vaccine.” Ifølge dem er årsagen manglende offentliggørelse af dokumentation, for godkendelse af stoffet (foreløbigt et halvt år) af det lokale lægemiddelagentur (OGYÉI). Her kan man naturligvis undre sig over, at OGYÉI ikke har offentliggjort denne dokumentation, især, hvis vaccinen er blevet godkendt og bliver brugt i Ungarn.

Den ungarske uafhængige nyhedsserver Népszava beskrev, at ungarerne i første omgang ville teste vaccinen. I sidste øjeblik ændrede man dog den holdning, og de 6.000 doser, der var bestemt til testning er blevet brugt til vaccinering i stedet. Ifølge ungarske journalister fra 444 og Telex er det desuden ikke helt sikkert, at de 6.000 doser, som flere eksperter har fået adgang til, har nøjagtig den samme sammensætning som vaccinerne brugt til massevaccination.

OGYÉI afviser kritikken og siger, at vaccinen er sikker, og at hver produceret vaccine bliver inspiceret separat af det ungarske nationale center for folkesundhed. Imidlertid mangler der stadig flere detaljerede oplysninger om godkendelse på OGYÉI-webstedet.

Myndighederne i Brasilien, der også overvejer muligheden for at godkende Sputnik, er også i tvivl. Den brasilianske nyhedsserver Brazilian Report påstår at de data, der har dannet udgangspunkt for undersøgelsen i tidsskriftet Lancet ikke er identiske med den vaccine, som skal bruges i Brasilien.

Anderledes ser man dog på Sputnik V i Argentina, som baserer sit vaccinationsprogram på netop Sputnik V. Galit Alter er professor i medicin ved Ragon Institute of MGH, MIT og Harvard, der studerer vacciner. Hun siger til NPR, at Sputnik V er perfekt for Argentina og fremhæver især, at Sputnik V en konventionel DNA-vaccine. I modsætning til de revolutionerende RNA-baserede produkter fra Pfizer og Moderna er Sputnik en vaccine bygget omkring et adenovirus. Altså et system, som vi kender og til modsætning til RNA produkt ved hvordan det fungerer, også på længere sigt.

Hvad er så svaret på det oprindelige spørgsmål? Er Sputnik V sikker og er den en vaccine vi i Europa skal stræbe efter? Som med så mange andre ting i denne verden findes der desværre ikke et entydigt svar på spørgsmålet. Der er alt for mange holdninger og økonomiske og politiske interesser, som gør det umuligt at sige enten det ene eller det andet. Det gælder vel at mærke ikke kun den russiske eller kinesiske vaccine.

I sådan en situation, er det formentlig en rigtig god løsning, som myndighederne i Ungarn og Serbien har valgt. Nemlig at man selv kan vælge den vaccine, man ønsker at blive vaccineret med. Vælge den vaccine man mest tror på og har den største tillid til.

Share This