Hviderusland på vej ind i varmen

Regeringsbygningen i Minsk Foto: Ota Tiefenböck

Regeringsbygningen med Lenin-statuen i Minsk Foto: Ota Tiefenböck

Den ukrainske krise giver Hvideruslands præsident Alexander Lukasjenko en ny chance for at komme ind i varmen hos EU.

 Af Søren Riishøj, Lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Hviderusland: Hvideruslands Lukasjenko er ved at få et politisk come-back og blive politisk ”stueren”, men det er ikke fordi han ønsker at indføre vestligt demokrati, tværtimod advarer han på det skarpeste mod noget, der blot minder et ”Maidan” i Minsk.

Den hviderussiske politolog Walery Karbalewicz mener, at årsagen er, at Vesten ganske enkelt har skiftet taktik, når det gælder Hviderusland.

Brud på menneskerettighederne er ikke længere en hindring for tættere økonomisk, og for den sags skyld, politisk samarbejde.

Årsagen for den nye taktik er formentlig geopolitisk. Vesten tester hvor langt Hviderusland vil frigøre sig fra Rusland. Vesten ønsker dog samtidig også stabilitet og er langtfra interesseret i et ”Maidan” og kaos også i Hviderusland.I den henseende minder politikken over for Hviderusland om EU’s politik over for Aserbajdsjan.

Lukasjenko har været vært for fredsforhandlingerne om Ukraine, og det tæller bestemt også. Lukasjenko figurerer endda højt i meningsmålinger over populære udenlandske statsledere.

Flere prominente EU-folk har været i Minsk. Eksempelvis Helga Schmidt fra EU’s diplomatiske tjeneste, Letlands Edgars Rinkevics (Letland har lige nu EU-formandskabet), Suma Chakrabarti fra Den Europæiske Bank for Genopbygning og Uvikling (EBRD) samt Andrea Rigoni fra Europarådets parlamentariske forsamling.

Hviderusland har tidligere søgt om optagelse i Europarådet, men det ønske blev afvist helt tilbage i 1997, da det for alvor strammede til politisk i Hvidrusland. Det kan være landet kan se frem til en ny chance nu.

Kilde: ”Gazeta Wybrcza” 26.2.15.

Share This