Hviderusland, et land og to flag

Hviderusland: Måske har du bemærket, at hviderusserne demonstrerer ved de nuværende demonstrationer med et hvidt flag med en rød stribe og har muligvis undret dig over, at demonstranterne ikke bruger landets officielle rød-grønne flag?

Forklaringen er enkel, det rød-hvide flag er Hvideruslands historiske flag, som har sine rødder i Storfyrstendømmet Litauen, som Hviderusland var en del af. Flaget var Hvideruslands officielle flag fra 1991 efter landets selvstændighed, men blev fire år senere, ved en folkeafstemning initieret af Lukasjenko, erstattet af det nuværende rød-grønne flag, som henviser til landets sovjetiske historie.

Den hviderussiske opposition har aldrig accepteret det nye rød-grønne flag og har altid haft det rød-hvide flag som sit symbol. Det gamle historiske flag symboliserer for demonstranterne frihed og enhed, mens det rød-grønne flag et autoritært og ikke-demokratisk system skabt af Lukasjenko.

Demonstrationerne i Minsk Foto: FB

Alexander Lukasjenko selv betragter det rød-hvide flag som et udtryk for hviderussisk nationalisme og et angreb på hans lederposition i det hviderussiske samfund. ota

Share This