Hvem skal være præsident kandidat for Lov og Retfærdighedspartiet (PiS)

Duda-Foto-Kancelaria-Sejmu-Rafał-Zambrzycki

Polen: Allerede før den ny regering i Polen er trådt til diskuterer eksperter, hvem der bliver Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) kandidat ved præsidentvalget i 2025. Den siddende præsident Andrzej Duda kan ikke genopstille, for han er i gang med 2. valgperiode. Derfor leder partiet efter en “ny Duda”.

Havde Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) genvundet regeringsmagten var valget sikkert faldet på en allerede kendt person, fx tidligere ministerpræsident Beata Szydlo,  nuværende Mateusz Morawiecki, parlamentsmedlem Elsbiety Witek eller forsvarsminister Mariusz Blaszczak.

Efter sigende ønsker Jaroslaw Kaczynski en yngre spidskandidat. I den forbindelse peges der især på Tobiasz Bochenski og/eller Kasper Placzynski. Sidstnævnte er medlem af parlamentet for PiS og søn af den tidligere formand for parlamenter Maciej Plazynski, som omkom ved den tragiske flykatastrofe i 2010, der kostede 94 personer livet, deriblandt daværende præsident Lech Kaczynski og hans hustru. Den anden mulige kandidat, Tobiasz Bochenski, er doktor i jura, 36 år og regionsmedlem for PiS i Lodz og efter sigende nært knyttet til udenrigsminister Zbigniew Rau. Han siges at være Kaczynski’s foretrukne kandidat,  har indtaget markante holdninger, betegnet LBGT som en “virus”, værre end corona.

Præsidentposten er vigtig. Som tidligere omtalt i mreast.dk har Polen et semi-præsidentielt system. Et veto fra præsidenten kan kun omgøres af et flertal på mindst 60 pct. i parlamentet. En ny regering ledet af Donald Tusk vil også få svær ved at rejse straffesager mod folk med tilknytning til Lov og Retfærdighedspartiet (PiS), hvis der ved valget i 2025 skulle blive valgt en “ny Duda”. Søren.riishøj

Share This