Hvad sker der i Ukraine – dagens opdatering for mandag den 20. juni

Foto: Ministry of Defense of Ukraine

Af Jens Alstrup

Der er mange nyheder i dag. Mindre fra fronten og mere fra tilliggende emner, og de fleste er gode.
1 Dagens kampe kort2 Andre nyheder


1 DAGENS KAMPE KORT
Her er Denys Davydovs daglige opdatering om de enkelte frontafsnit: https://youtu.be/A9zbeEXrMQ8
Der er ikke sket meget omkring Kharkiv. Der er fortsat kampe, men fronten har ikke flyttet sig.
De russiske styrker presser hårdt på syd for Izium, uden synlige resultater i dag, og der er meget hårde kampe omkring Severodonetsk, hvor russerne har større held med at rykke frem. AZOT fabrikken er fortsat helt i ukraines kontrol. Nord og øst for Poposna, ser det ud til at russerne er lykkedes at rykker noget frem igen, og nu begynder det at se lidt mere alvorligt ud. Det skal helst ikke forsætte mere længere på denne måde nu, for der kan opstå problemer for styrkerne i Severodonetsk og Lysytjansk.
Denys bringer ikke nyheder fra den resterende front ud til Kherson, men her kan jeg supplere. AZOV, som kæmper lige syd for Zaporizhzhia, er gået i offensiven, og skylle være rykket et pænt stykke med syd. Der er ikke noget synligt på diverse interaktive kort, så vi har tilgode at få det bekræftet.
For et par dage siden, skød ukrainerne et russisk forsyningsskib i sænk ud for Slangeøen. Det gjorde de med “danske” Harpoonmissiler. I dag har ukrainerne fortsat af denne fantastiske sti, og har angrebet flere olierigge, som russerne har kapret fra Ukraine. De står nu i brand. Selve Slangeøen har været angrebet af ukrainske raketter, måske fra HIMARS fra USA. Der skal være observeret store eksplosioner på øen.
Denys fortæller om at et Kalibrmissil skal have udryddet omkring 50 ukrainske generaler. Det ser ud til, at det er en landbrugsejendom, der er ramt. Sådan et missil koster angiveligt i omegnen af 91 mio. dollars og det skal have ødelagt materiel og korn, for i størrelsesordenen 150.000 dollars. Hvorfor? Jo, sagen er, at Rusland vil meget gerne vise os, at de har dette hypersoniske missil, som vi ikke er i stand til at skyde ned, og som kan medføre atomvåben. Her må jeg bare minde om, at giver vi først efter for den slags afpresning, så er der ingen ende på det, og vi kan lige så godt afvikle vores demokrati med det samme. Den går simpelthen ikke.
Langs hele fronten, har der været mange artilleribeskydninger af de ukrainske linjer, men satellitoptagelser skal vise, at med de nye langtrækkende howitzere, begynder det at tippe i ukrainernes retning nu. Det har vi også tilgode at få bekræftet.
2 ANDRE NYHEDER
Forholdet mellem Kasakhstan og Rusland er hastigt på vej ned ad bakke, efter Tokaraev, Kasakhstans leder, omtalte Putins krig mindre fordelagtigt og Ukraine ganske fordelagtigt under det årlige økonomiske møde i Sankt Petersborg. Putin skal være aldeles rasende over det. Rusland spærrer nu for godstog med kasakhisk olie og Kasakhastan har spærret for 1.700 russiske godsvogne med kul.
Meget bedre står det ikke til med forholdet til Litauen, som har spærret for fragt til Kaliningrad af produkter, der er på listen over sanktionerede produkter til Rusland fra EU. Dvs. omkring 50% af alle varer, der normalt passerer Suvalkikorridoren, nu bliver holdt tilbage. Det har Rusland nu fortalt, at de vil reagere på, men ikke hvordan. Vi må gå ud fra, at Litauen har clearet dette af med USA, før de har iværksat denne blokade. Der er i øvrigt ingen anden vej, end at udvide sanktionerne mod Rusland endnu mere. Og så at sende flere våben til Ukraine. Mere om blokaden: https://www.themoscowtimes.com/2022/06/20/panic-buying-in-kaliningrad-as-lithuania-bans-rail-cargo-from-russia-a78044
Vestlige efterretninger fra russiske medier, fortæller om, at Rusland ikke kan mobilisere deres værnepligtige. I f.eks. Primorskij Kray (Vladivostok), har kun 25% af de indkaldte meldt sig. I Novosibirsk, er det 26%. I Voronezh, som er grænseregion til Ukraine, er det kun 3,6% der har meldt sig. De unge gemmer sig for ikke at blive indkaldt. Jeg tillader mig at håbe på, at den russiske hær kan bryde sammen, som i 1917. Jeg understreger, at det er et håb, og endnu ikke fakta på jorden.

Share This