Hvad sker der i Ukraine – dagens opdatering for mandag den 1. august

Af Jens Alstrup

Det bliver kort i dag, og måske ikke så godt. Russerne har agrebet Mykolaiv og Bakhmut hårdt i dag med artilleri.
Her kan du se Denys Davydovs video om kampene i dag:https://youtu.be/T5cTJjN08mE

Russerne har sendt mange forstærkninger ind. Der har længe, dvs. gennem en uges tid, været mange billeder og videoer af dem på russisk kontrolleret jord, heraf også fra det egentlige Rusland, lagt op på sociale medier. Denys mener, at det vil umuliggøre kommende offensiver, men lad os nu se. Jeg er ikke så pessimistisk.
Der er ikke så meget artilleriaktivitet på fronten som helhed fra nogen af siderne. Vel at mærke ud fra de kort jeg følger. Men særligt Mykolaiv og Bakhmut er blevet hårdt ramt i dag.
Ukrainerne har tabt et par områder, hvor det ikke er gode nyheder. De er ikke afgørende, men bestemt heller ikke ligegyldige. Dels er en del af hovedvejen mellem Konstatinivka og Donetsk, som ukrainerne bruger til at forsyne deres styrker i Avdiivka, som er meget stærkt befæstet og hvor der har været hårde kampe i snart mange år. Avdiivka bliver ikke afskåret, men det bliver mere besværligt. Det andet sted er ud for Bakhmut, at russerne har taget nogle mindre områder. Det er nu så mange gange, at  små bidder er gået tabt, at det begynder at bekymre.
Det ser også ud til, at konflikten mellem Serbien og Kosovo kan genopstå nu igen. Jeg kan ikke forestille mig, at dette er opstået uden en eller anden form for godkendelse i Moskva. I Italien ser det også truende ud, ved at en koalition mellem fascisterne og andre højreradikale, står til at få et flertal ved det kommende valg. EU er i den grad udfordret.


INFORMNAPALM OM SIBIRISK LØSRIVELSE
Der er opstået en bevægelse for, at de oprindelige folk i Sibirien, skal blive selvstændige. Som jeg har skrevet før, så anser jeg det for umuligt. I det mindste umuligt for nærværende. Men det er ganske vist, at der er grundlag for social uro i det enorme landområde, og fra at det meste af Sibirien støttede Putin allermest, blev det til et område i opposition til ham. Det skete på en noget så langpraktisk agenda, som højrestyrede biler, bygget til venstrekørsel, for der kører næsten ikke andet i Sibirien fra Krasnojarsk og østpå. Japan har nemlig en lov, som øger ejerafgiften på biler betydeligt, når de bliver 5 år gamle, så der sælger mange af japanerne deres biler. Og russerne køber dem og kører i dem i Sibirien. Putin ville forbyde dem, angiveligt for trafiksikkerheden, men reelt for at støtte russisk bilindustri. Protesterne blev så omfattende, at Putin trak i land, og det blev ikke indført. Det skete under Putins anden regering, dsv. mellem 2005 og 2008. Siden har der været mange protester mod Putin i det enorme området. Men en eller flere selvstændige stater? Nej, det tror jeg ikke på er muligt, men hvem ved, om det kan ændre sig med tiden?


REPORTAGEREJSE
Der vil, når jeg er på farten, komme små opdateringer af ren rejse relevans. Jeg vil ikke tage det med i den næsten daglige opdatering her. Jeg venter stadig på akkreditering fra Kyiv og håber, at den kommer snart, så jeg kan drage videre mod syd.
Fordi jeg er kommet i mål med indsamlingen til rejsen, er den indstillet, eller sat på pause, til jeg ved mere præcist, hvor meget der bliver brug for. I skal have en kæmpe tak for jeres indsats.
Når jeg er væk nogle dage af gangen, for at få materiale til nye artikler, må jeg undlade at skrive opdateringerne. Men ellers vil de fortsætte. Nogen gange mere grundige end andre.

Share This