Hungary Loves Mary (HLM) som modsvar til BLM efter Ungarns sejr på 4-0 over England

Ungarns landshold i 1953 på Wembley Foto: FORTEPAN / Kovács József

Af Michael Skovgaard

Ungarn: „Ungarere knæler i tre tilfælde: For Gud, for fædrelandet og for den kvinde, de elsker.“

Samme dag som det ungarske fodboldlandshold præsterede en historisk sejr over England på udebane, sendte en kerne af holdets fans også et klart budskab om, hvem og hvad de knæler for – det skriver Remix News.

En del af de ungarske fans i Wolverhampton bar et banner med påskriften „Hungary Loves Mary“ (Ungarn elsker Jomfru Maria) – eller HLM med klar reference til Black Lives Matter (BLM).

„Ungarere knæler i tre tilfælde: For Gud, for fædrelandet og for den kvinde, de elsker“, fremgår det af fangruppen Ultrasliberis Facebook-side. Sætningen er et direkte citat fra Viktor Orbáns udtalelse i juni sidste år, hvor det ungarske landshold blev kritiseret, fordi spillerne ikke ville knæle for BLM.

Ungarn vandt kampen i Nations League med 4-0 og tilføjede England det største nederlag på på hjemmebane siden 1928. Nok fører Ungarn dermed gruppen i Nations League, men landet har ikke formået af kvalificere sig til VM i Qatar. 

Sejren er dog historisk for Ungarn. I 1953 vandt Ungarns „gyldne generation“ med 6-3 over hidtil ubesejrede England på Wembley, og returkampen i Budapest blev vundet med 7-1. 

Ungarn var dermed storfavoritter under VM i Schweiz i 1954. De olympiske mestre fra 1952 var ubesejrede siden 1950 og toppede FIFA‘s rangliste.

Finalen i Schweiz endte dog med en sejr til undertippede Vesttyskland på 3-2 – det såkaldte „Mirakel i Bern“. 

Share This