Højrefløjen klar til sejr i Østrig 

Valgplakat i Østrig Foto: Daniel Fabricius

Efter Brexit og en amerikansk Trump-sejr, var de venstreorienterede medier i ekstase over ”højrefløjens fremgang”. Europa troede lige for et sekund, at tendensen var tørknet med Macrons sejr og Merkels genvalg. Men Europa skal tro om igen

Af Daniel Fabricius, dansk-ungarer, studerende ved Wirtschaftsuniversität Wien 

Østrig: I morgen er der valg i Europas geografiske hjerte, Østrig. Den unge, kun 31-årige, Sebastian Kurz spås sejren. Kurz kommer fra ÖVP (Østrigs folkeparti), som er det gamle etablerede konservative parti. Et parti, han har formået at re-brande fuldstændigt, og er gået næsten 20% frem siden sidste valg.

I morgen spås hver tredje østriger at sætte kryds ved ÖVP. Kurz har taget de bekymringer seriøst, som normalt nyere højrefløjspartier adresserer. Det har han haft voldsom

Sebastian Kurz Foto- Daniel Fabricius

succes med. Den nuværende regering består af SPÖ (Østrigs socialdemokrati) og ÖVP (Østrigs konservative folkeparti), som Kurz derfor er en del af.

Regeringen har skiftet image ganske betydeligt under sin regeringstid. Den startede med at anklage Ungarn med store ord, indtil den selv byggede hegn, indførtegrænsekontrol og nu også burkaforbud. Der har også været tale om et loft over flygtninge, hvilket ville gå imod FN’s Flygtningekonvention. Viljen til at løse problemer ser ud til at være større på disse kanter af Europa, end vi er vant til derhjemme.

Hvem skal ÖVP i regering med? Det kommer andenpladsen formentligt til at afgøre. Østrig’s socialdemokrater med nuværende forbundskansler Kern i spidsen har netop været igennem en stor skandale, og spås ikke at kunne genvinde magten, så det er et åbent om Socialdemokraterne overhovedet bliver det andet største parti? FPÖ (Østrigs Frihedsparti) spås til omtrent hver fjerde stemme, men får formentligt reelt flere end meningsmålingerne giver udtryk for.

Det lykkedes Sebastian Kurz at kapre mange vælgere fra FPÖ ved at dreje klart til højre på mange områder – eksempelvis indvandring. Befolkningens problemer tages væsentligt mere seriøs her end herhjemme. Det er ikke nytteløs sniksnak, som vi er vant til i Danmark. Selve valgkampen ser også en anelse mere sofistikeret ud. Valgplakaterne er ikke blot diverse politikers ansigter, men rent faktisk også budskaber og historier.

Hvis jeg skulle satse, ville jeg satse på, at regeringen bliver formet mellem Kurz og FPÖ, hvilket er en klar højrefløjsregering. Det bliver en katastrofal regering i Bruxelles’ øjne. Ikke alene har man problembørnene i Polen og Ungarn, men nu måske også Østrig. Måske vil de smide hele Centraleuropa ud. Følg med i morgen. Konservatismen lever i bedste velgående i Europas hjerte!

Share This