Høje naturgaspriser truer Europa

Illustrationsfoto: Lionel Allorge

Rusland: Ifølge det russiske agentur TASS er prisen på naturgas her til morgen steget til 1.600 dollar pr. 1.000 kubikmeter. Tirsdag begyndte den på 1.200 dollar men allerede om aftenen var prisen på 1.455 dollar pr. 1.000 kubikmeter. Siden begyndelsen af ​​2021 er gasprisen firedoblet.

Den stigende pris på naturgas gavner Gazproms aktier. Allerede mandag slog de rekord i pris sammenlignet med 2008. TASS påpeger dog, at var rubelen i 2008 var meget stærkere end i dag.

Gazprom ifølge TASS til hensigt at prioritere hjemmemarkedet frem for eksportmarkedet om vinteren. “Jeg tror, ​​vinteren bliver kold, fordi træerne er fulde af rønnebær,” sagde Sergei Gustov, chef for Gazproms division, der leverer gas til det russiske marked med hentydning til den gamle russiske prognostik.

“Jeg ved med sikkerhed, at hjemmemarkedet er en prioritet for Gazprom, og alle russiske forbrugere vil have gas,” siger han.

Ifølge Bloomberg har i fem lande allerede udsendt erklæringer om gas- og elpriser og opfordrer til handling på EU niveau. De fem lande er Spanien, Frankrig, Tjekkiet, Grækenland og Rumænien. ota

Share This